Academia de Studii Economice din Bucureşti i-a conferit marţi regelui Mihai titlul de Doctor Honoris Causa. Distincţia i-a fost înmânată Principesei Margareta, care l-a reprezentat la ceremonie pe fostul suveran.
Titlul a fost acordat "în semn de recunoştinţă pentru promovarea valorilor morale şi culturale autentice şi pentru rolul istoric avut de rege în momente de cumpănă din istoria României", scrie Agerpres.
ASE a hotărât în şedinţa Senatului universitar din 6 august să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa regelui Mihai.
În Laudatio, prof. univ. dr. Pavel Năstase, rectorul ASE, a evidenţiat contribuţia Casei Regale a României la înfiinţarea şi dezvoltarea Academiei de Studii Economice.
ASE a fost înfiinţată prin Decretul regal din 13 aprilie 1913, semnat de regele Carol I, iar palatul său a fost dat în folosinţă în 1926 în timpul regelui Ferdinand I. Regele Mihai I a sancţionat prin Decret regal Legea nr. 707 de înfiinţare a Academiei de ştiinţe Cooperatiste din Bucureşti şi Legea nr. 299 din 18 august 1947 pentru reorganizarea şi transformarea Academiei de înalte Studii Comerciale şi Industriale şi a Academiei de Studii Cooperatiste în Academia de Ştiinţe Comerciale şi Cooperatiste din Bucureşti.
Prof. univ. dr. Pavel Năstase a menţionat eforturile regelui Mihai pentru integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, vizitele, alături de regina Ana, la Moscova, la invitaţia preşedinţilor Vladimir Putin (2005) şi Dmitri Medvedev (2010), precum şi pe cele din Cehia, Slovacia, Spania, Marea Britanie.
Nu în ultimul rând, rectorul ASE a reamintit discursul regelui rostit pe 25 octombrie 2011 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, susţinând că acesta a însemnat "întoarcerea la normalitate".
În discursul de răspuns al regelui Mihai, citit la ceremonie de principele Radu, fostul suveran a mulţumit pentru onoarea pe care i-a făcut-o Academia, apreciind acordarea distincţiei drept "un omagiu faţă de generaţiile de români care au suferit pentru a vedea România demnă şi prosperă". Regele Mihai şi-a exprimat speranţa că, în viitor, tinerii României de azi se vor bucura de aceste cuceriri democratice.
Alături de Senatul ASE, la eveniment a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, personalităţi din viaţa culturală, ştiinţifică şi academică.
Ceremonia de marţi a deschis seria de manifestări consacrate omagierii regelui Mihai la împlinirea vârstei de 91 de ani, evenimente care au loc în perioada 23 - 26 octombrie.
Tot marţi, în prezenţa familiei regale, va fi lansat albumul "Maşinile Regelui", publicat de Editura Curtea Veche.
Joi, regele va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti.