Un ritual amazonian pentru mentinerea ordinii sociale, o societate secreta din Mali si respiratia circulara mongola se numara printre cele noua traditii si obiceiuri care au fost incluse joi, de UNESCO, pe lista patrimoniului imaterial al umanitatii aflat pe cale de disparitie, informeaza AFP, citata de Mediafax.
Comitetul de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit pe insula indoneziana Bali, a selectionat noua traditii pe lista patrimoniului imaterial 'care necesita o salvare urgenta' din cele 18 dosare propuse.
Lista contine deja 16 traditii 'grav amenintate', a precizat Rasul Samadov, un purtator de cuvant al UNESCO. Alte propuneri vor fi incluse vineri, cand vor continua lucrarile Comitetului.
Comitetul a inclus pe aceasta lista respiratia circulara mongola, o tehnica de interpretare a 'cantecelor lungi' ale rapsozilor la flaut (din lemn): muzicienii inspira pe nas si expira sufland in acelasi timp pe gura aerul pe care l-au inmagazinat in obraji, fapt care le permite sa cante, fara intrerupere, timp de pana la 25 de minute. Au mai fost adaugate pe aceasta lista societatea secreta Kôrêdugaw – un rit de intelepciune din Mali care ii pregateste pe copii sa infrunte greutatile vietii –, povestile din Yimakan – narate in limba locuitorilor Hezhen din nord-estul Chinei –, cantecul Xoan – din provincia vietnameza Phu Tho –, epopeea maura T’heydinne – compusa din zeci de poeme care celebreaza si glorifica victoriile obtinute de emirii si sultanii mauri din Mauritania – si Naqqali – o naratiune dramatica iraniana.
Comitetul a recunoscut, totodata, valoarea barcilor lenje iraniene: constructia lor manuala, dar si metodele de navigatie, care tineau cont de pozitia astrelor si de formule speciale ce includeau culoarea apei si inaltimea valurilor.
Indonezienii au obtinut includerea 'dansului celor o mie de maini', Saman, practicat adeseori in genunchi si ritmat de dansatorii care bat din palme sau isi lovesc coapsele cu mainile. Brazilia a obtinut inscrierea Yaokwa, ritual al poporului amazonian Enawene Nawe, creat cu scopul de a mentine ordinea sociala si cosmica.
Patrimoniul imaterial include traditii sau exprimari vii mostenite de la stramosi, precum traditiile orale, spectacole, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte necesare artizanatului traditional. Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii a fost instituita printr-o conventie semnata in 2003, ratificata pana in prezent de 132 de tari, si are scopul de a proteja culturile si traditiile populare, la fel ca siturile si monumentele, care au facut obiectul unei conventii precedente, semnata in 1972. Lista patrimoniului imaterial al umanitatii include 222 de practici culturale si obiceiuri traditionale. Romania are doua obiective inscrise pe Lista patrimoniului imaterial al umanitatii – 'Doina', inclusa in mai 2009, respectiv 'Ritualul Calusului', inclus in noiembrie 2005.