x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revolta a angajatilor de la societatea Fortus din Iasi

Revolta a angajatilor de la societatea Fortus din Iasi

de Cristinel C. Popa    |    01 Sep 2015   •   08:00
Revolta a angajatilor de la societatea Fortus din Iasi
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Proteste, tipete, batai cu pumnul in masa, amenintari, scandari. Toate acestea s-au petrecut, luni - 31 august, la fosta Intreprindere de Utilaj Greu Fortus Iasi unde a avut loc o sedinta tensionata.

La intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor, care avea ca punct pe ordinea de zi inlocuirea administratorului special, au reusit sa intre mai multi angajati ai combinatului. Acestia si-au cerut salariile restante, mai ales ca in sala se aflau si reprezentanti ai Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, care, luati la intrebari, au dat din colt in colt.

Oficialii bucuresteni, imputerniciti doar pentru schimbarea administratorului special, au dat din colt in colt. Ei nu au avut raspunsuri concrete pentru oamenii furiosi. Salariatii nu mai au rabdare, ei isi vor salariile restante pentru o perioada de doi ani. Disperarea i-a scos din nou in strada. S-au intalnit in fata sediului unitatii, au adus cu ei si o cruce, ba au pus si lumanari, care sa arate ca deja si-au ingropat fabrica. I-a scos insa din letargia provocata de arsita cumplita sosirea celor in a caror maini este acum soarta Fortus.

Reprezentantii firmei care este administratorul judiciar al unitatii au fost primiti cu intrebari si huiduieli. Cum cei de la firma au mers in sala de sedinte, unde urma sa aiba loc de la ora 12.00 intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor, angajatii i-au urmat. Si le-au cerut din nou socoteala. Oamenii le-au aratat fluturasii de salarii, care arata ca au de recuperat de peste 20.000 de lei, ce s-au acumulat in doi ani de neplata a lefurilor, apoi i-au intrebat ce s-a intamplat cu banii incasati de fabrica din vanzarea productiei.


Foto: Cristinel C. Popa

“Nimeni n-a luat nicio masura, noi nu mai putem, ne-am imbolnavit dupa 38 de ani in combinatul asta si nimeni nu vrea sa ia nicio masura cu noi, nici someri, nici macar sa ne dea un ajutor, nimic”, a spus o angajata de la Fortus.

“Nimeni nu spune nimic, unde-i domnu director sa-l iau la... Spunea: haideti, ca daca scoateti piesa asta va dau bani la tot combinatul. Pleca piesa si nu ne dadea nici macar un avans de 400 de lei”. “Am o operatie si-mi trebuie 30 de milioane sa ma operez”.

Deocamdata fara raspuns

Nici reprezentantii Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, nici ai administratorului judiciar nu au dat raspuns. Oamenii au vociferat in continuare, din ce in ce mai vehement, iar sosirea administratorului special Gheorghe Chisca a starnit huiduieli indelungate. Salariatii l-au acuzat ca a bagat in buzunar banii care au intrat in ultimul timp in fabrica si ca a blocat orice initiativa care ar fi ajutat combinatul.

“Nu ne intereseaza alte probleme, sa trecem direct la subiect, ne-am saturat de povesti. Pe mine nu ma intereseaza cine este reprezentantul AVAS- ului, daca are putere de decizie s-o ia acum, aici, cu noi de fata, sa ne spuna ca noi ne vom primi banii, domnule”, a spus un angajat al Fortus.


Foto: Cristinel C. Popa

S-a dovedit insa ca reprezentantul AAAS era un avocat, Daniel Ivascanu, imputernicit doar sa ia o decizie in privinta schimbarii administratorului special. Profitand de aceasta situatie, Gheorghe Chisca, caruia nu-i convenea ca urma sa fie inlocuit, a dat vina pe Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, sustinand ca reprezentantii acesteia nu au permis ca la Fortus sa se ia decizii favorabile intreprinderii si salariatilor. In colaborare cu colegii mei de la Bucuresti as zice ca in sala sa ramana doar actionarii de la sedinta AGA...”, atat a spus Eduard Pascal, reprezentantul firmei care este administrator judiciar. “Dar noi muncim toti aici”, si-a aratat nemultumirea un salariat de la Fortus.

Oamenii au vrut sa afle

Inainte de a parasi sala, angajatii Fortus si-au mai spus o data necazurile. Oamenii au vrut sa afle daca macar se vor vinde active ale combinatului pentru a li se plati banii. Au aflat insa ca, desi licitatiile de pana acum au esuat, nu se mai poate reduce pretul bunurilor, astfel incat acestea sa fie mai atractive.

“Toti am devenit specialistii in insolventa. Nu se mai poate, legea este valabila si penttu dv la fel ca pentru noi. Este bataie de joc la adresa mea, la adresa lui, care face dializa. De ce trebuie sa stau fara lumina, sa vina hotii peste mine si sa dau declaratii la politie si sa ma trateze cu sictir. Va rog frumos sa-mi raspundeti. Sunteti reprezentanti ai Guvernului”, a spus o angajata a intreprinderii.


Foto: Cristinel C. Popa

In ciuda faptului ca in sala erau doua aparate de aer conditionat, niciunul n-a fost deschis, asa ca atmosfera a devenit atat de incinsa, incat oamenii au fost nevoiti sa iasa.

A urmat, insa, sedinta AGA, iar Gheorghe Chisca a fost inlocuit din functia de administrator special, asa cum se anunta la inceput. Dupa terminarea intrunirii, in jur de ora 16.00, salariatii au intrat din nou in sala pentru a le cere socoteala celor care tin in maini soarta combinatului.

×
Subiecte în articol: fortus iasi scandal