x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revoluţia Română la TVR

Revoluţia Română la TVR

11 Dec 2009   •   00:00

În urmă cu exact douăzeci de ani, Televiziunea Română realiza o premiera mondială rămasă încă fără egal: transmiterea, în direct au unei Revoluţii.



Acum, după trecerea celor două decenii de stupizenie prorocite cîndva de Silviu Brucan, aceeiaşi instituţie naţională ne readuce în atenţie dramaticul Decembrie 1989. Este vorba despre un serial documentar care, pe parcursul a opt episoade zilnice, difuzate în perioada 14 -23 decembrie,  punctează cele mai importante dintre evenimentele care au dus la prăbuşirea regimului comunist.

"Nu e o istorie a Revoluţiei, sunt frânturi de declaraţii, interviuri, fotografii, filmări de atunci, păreri personale care duc toate într-un adevăr simplu şi concis. Nu există multe comentarii, nu vrem să influenţăm telespectatorul decât prin alăturarea fenomenelor, prin punerea laolaltă a părerilor divergente sau convergente ale personajelor care au populat ceea ce se cheamă, prin lege, Revoluţia Română. Încercăm să facem ceva ce nu ţine de televiziune, încercăm să comemorăm morţii Revoluţiei prin activarea memoriei lor, fiecare în  parte, cu numele său, cu vârsta pe care o avea când a fost ucis, cu locul în care a fost ucis, şi din păcate, pentru mulţi dintre ei, cu o rubrică goală în dreptul cuvîntului "Vinovaţi:" Merită acest lucru la 20 de ani", afirmă Cornel Mihalache, producătorul acestei noi tentative de elucidare a unora dintre cele mai dramatice evenimente din istoria noastră recentă.

×
Subiecte în articol: mass-media