x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

09 Aug 2012   •   14:33
Rezervele de alimente la nivel global vor scădea, pentru al treilea an consecutiv, din cauza secetei

Rezervele constituite din cele mai importante cereale vor inregistra al treilea an de declin, din cauza secetei care afecteaza trei continente, majorand costurile importurilor de alimente, estimate deja de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) la nivelul record de 1.240 miliarde de dolari.

Stocurile combinate de porumb, grau, soia si orez vor cobori cu 1,8%, la minimul a patru ani, inaintea recoltei din 2013, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, citat de Bloomberg. Recoltele din SUA, cel mai mare exportator, se afla in cea mai dificila situatie incepand din 1988, in timp ce valurile de caldura intensa distrug culturile in Europa, iar precipitatiile din sezonul musonic sunt in India cu 20% sub nivelul normal.

Amploarea impactului negativ a condus la preturi record la porumb si soia, in timp ce graul a urcat la maximul a patru ani. Pentru investitori, cerealele sunt materiile prime cu cea mai buna evolutie in acest an, iar Goldman Sachs Group, Macquarie Group si Credit Suisse Group afirma ca trendul va continua.

Un indice al preturilor pentru 55 de alimente a crescut cu 6,2% in iulie, cel mai mare avans lunar incepand din noiembrie 2009, a anuntat, joi, Agentia pentru Alimente si Agricultura a ONU. In urma cu mai putin de doi ani, cresterea rapida a preturilor la alimente a impins 44 de milioane de oameni in saracie extrema si a contribuit la revoltele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

"Oamenii credeau ca pana la sfarsitul anului vom inota in porumb. Apoi au lovit lunile iunie si iulie, dupa care situatia a mers tot mai prost", a afirmat Kelly Wiesbrock, manager la fondul de hedging Harvest Capital Strategies din San Francisco.

Pretul graului a urcat cu 41% in acest an, la 9,18 dolari pe busel (1 busel-27 kilograme) pe bursa din Chicago. Soia s-a apreciat cu 32%, la 15,89 dolari/busel (27,2 kg), iar porumbul cu 27%, la 8,23 dolari/busel (1 busel-25,4 kilograme). Porumbul a atins pe parcursul zilei un nivel record de 8,265 dolari pe busel.

Seceta inregistrata in SUA in iunie a fost cea mai extinsa incepand din 1956, iar ultimele 12 luni cele mai calduroase inregistrate vreodata. In timp ce Departamentul pentru Agricultura anticipa o recolta record in iunie, estimarea a fost redusa in iulie cu 12%, cea mai importanta revizuire nagativa incepand din anii '90. Statul american va opera o noua revizuire la raportarea datelor din august, estimeaza analistii consultati de Bloomberg.

SUA se asteapta in continuare la o recolta ridicata de porumb, de 329,45 tone, a treia cea mai mare din istoria Statelor Unite, in timp ce Canada, al treilea mare exportator mondial de grau, a anticipat in iulie o recolta in urcare cu peste 4%.

Preturile mai mari incurajeaza dezvoltarea agriculturii in America de Sud. Argentina va avea o recolta record de porumb, de 31 de milioane de tone, potrivit estimarilor organizatiei Crea. Brazilia va depasi, probabil, SUA ca cel mai mare producator de soia, estimeaza firma de cercetare Agroconsult.

Chiar daca SUA estimeaza o scadere de 7,5% a rezervelor mondiale de grau anul urmator, cel mai mult in randul recoltelor importante, stocurile tot ar fi cu 42% peste nivelul din 2008. Secete, ingheturi si inundatii au afectat in 2008 culturile din Australia pana in Argentina si SUA, alimentand un avans al pretului la grau pana la nivelul record de 13,495 dolari.

Preturile alimentelor la nivel mondial, masurate de ONU, se afla, inca, cu 10% sub nivelul record inregistrat in februarie 2011.

Mediafax

×
Subiecte în articol: cereale seceta alimente pret