x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce trebuie reduse cheltuielile publice? Unde face România risipă de bani

De ce trebuie reduse cheltuielile publice? Unde face România risipă de bani

de Redacția Jurnalul    |    04 Aug 2023   •   00:20
De ce trebuie reduse cheltuielile publice? Unde face România risipă de bani

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, enumeră motivele pentru care trebuie reduse cheltuielile publice, afirmând că Guvernul trebuie să oprească risipa.

Guvernul României trebuie mai mult decât oricând să gestioneze cu grijă resursele publice și să asigure utilizarea lor eficientă. Este o prioritate esențială pentru a asigura sustenabilitatea fiscală și pentru a promova o creștere economică sănătoasă, scrie Boloș pe Facebook.

„Am împărtășit această viziune astăzi cu reprezentanții Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), mai ales că domnul Ilie Bolojan știe poate cel mai bine cum trebuie să arate ponderea cheltuieli de funcționare/ cheltuieli de investiții”, spune ministrul.

Motivele pentru care trebuie reduse cheltuielile publice sunt:

- Cheltuielile publice excesive duc la deficit bugetar și la creșterea datoriilor guvernamentale. Acest lucru poate afecta încrederea investitorilor, provocând instabilitate în economie, iar povara datoriilor acumulate va fi pe umerii viitoarelor generații

- Cheltuielile publice excesive pot determina o creștere a masei monetare în economie, ceea ce duce la diminuarea puterii de cumpărare a românilor

- Prin reducerea cheltuielilor publice inutile, putem elibera resurse și putem crea un mediu mai favorabil pentru sectorul privat

- O economie cu finanțe publice sănătoase este mai rezistentă în fața șocurilor economice și crizelor.

„Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricție asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creștere economică durabilă și pentru a oferi oportunități de dezvoltare, dimensiunea și structura bugetului vor fi planificate cu grijă, astfel încât să ne asigurăm că prioritățile sociale și economice sunt protejate”, adaugă Boloș.

Premierul Marcel Ciolacu îl rugase pe Boloș să fie terminată rapid OUG de reducere a cheltuielilor bugetare: „Domnule ministru, indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare. E nevoie de un stat mai suplu, e esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cheltuieli publice risipă de bani guvern