x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RMGC: "Speram să putem crea miile de locuri de muncă atât de mult aşteptate în zonă"

RMGC: "Speram să putem crea miile de locuri de muncă atât de mult aşteptate în zonă"

03 Mai 2012   •   16:42

Analiza ceruta de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, in legatura cu evaluarea proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil. "Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil", a declarat joi ministrul Mediului.

Referitor la declaratiile ministrului Attila Korodi privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului minier, compania Rosia Montana Gold Corporation face urmatoarele precizari:
Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Speram sa putem crea miile de locuri de munca atat de mult asteptate in zona.

In primul rand, reamintim ca oamenii din Rosia Montana au nevoie de locuri de munca acum si ca autoritatile ar trebui sa caute solutii pentru locuri de munca si repararea problemelor de mediu actuale. In al doilea rand, reamintim ca RMGC are un Certificat de Urbanism emis in 2010 si valabil pana in Aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de 4 instante judecatoresti. Legislatia in vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existenta unui Certificat de Urbanism.

Reamintim ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Rosia Montana se deruleaza in temeiul Ordinului 860/2002, iar nu a Ordinului 135/2010. Procedura nu cere existenta ori depunerea unui Certificat de Urbanism si nici nu prevede cazuri de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, cu atat mai mult pentru lipsa unui document oricum necerut (certificatul de urbanism) ori ca urmare a unor modificari in documentatia urbanistica. Cazurile in care o procedura poate fi suspendata sunt expres prevazute de lege, iar prevederile legale procedurale sunt de stricta interpretare si aplicare.
Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre Ministrul Korodi si nici baza legala a acestei opinii, nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, Ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism. Principiul separatiei puterilor in stat statuat de Constitutia Romaniei este foarte clar si arata ca un act administrativ este in vigoare atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca contrariul. Opinia celor mai mari case de avocatura din Romania consultate de catre RMGC este ca procedura de mediu trebuia sa se fi incheiat deja intr-un termen rezonabil, dupa ce au trecut mai mult de 6 ani de asteptare.

Pe de alta parte, Sindicatul Viitorul Mineritului din Rosia Montana, i-a trimis o scrisoare ministrului demis al Mediului in care il acuza ca, in ultimele zile, inainte sa plece definitiv de la minister, isi continua planul de distrugere a Rosiei Montane. Redam mai jos aceasta scrisoare:

Domnule Ministru Attila Korodi,
Noi, Sindicatul Viitorul Mineritului din Rosia Montana, reprezentam de ani de zile interesele minerilor din localitate. Demararea Proiectului minier intarzie insa si este tot mai greu ca noi, minerii din Rosia Montana, sa intelegem adevaratele motive care se invoca pentru a prelungi agonia noastra.

Am aflat cu indignare si frustrare stirea conform careia dl Attila Korodi, Ministrul demis al Mediului, a tinut ca in ultimele zile inainte sa plece definitiv de la Minister, sa-si continue planul de distrugere a Rosiei Montane.

Nu stim si nu intelegem cum poate un politician, indiferent de culoarea sa politica, sa nu sustina locurile de munca, dar in acelasi timp sa exploateze la maxim orice pretext, indiferent cat de absurd ar fi, pentru a opri lucrarile de avizare a Proiectului.

Nu ne deranjeaza si nu este de competenta noastra sa judecam oportunitatea ca un ministru sa ceara un audit juridic pentru a stabili pasii necesari in procesul de avizare. Consideram totusi ca dl Korodi a dat dovada de rea credinta si lipsa de gandire in interes national atunci cand inainte sa primeasca rezultatele auditului, ii spunea deja Presedintelui ca "95% evaluarea impactului asupra mediului ar trebui oprita si ca asteptam confirmarea acestei situatii juridice de la specialisti'.

Din moment ce dumneavoastra, domnule Ministru demis Korodi, erati atat de convins de acest lucru fara sa aflati in prealabil opinia specialistilor, cum mai putem noi, minerii din Rosia Montana, indiferent de etnie – romani sau maghiari, sa fim convinsi ca dumneavoastra actionati in interesul oamenilor de aici si nu al unor interese obscure, pe care noi pur si simplu nu le putem intelege?

Dle Korodi, spuneati de curand ca procesul de avizare a Proiectului minier Rosia Montana este unul care trebuie sa tina cont atat de legislatie, cat si de asumarea unei viziuni pe termen lung asupra zonei. Pe termen lung, prin gestul dumneavoastra de final de mandat, dumneavoastra dovediti in primul rand ca nu va pasa de interesul national. Mai mult, folosindu-va de un pretext legal, faceti tot posibilul sa blocati crearea de locuri de munca pe termen lung, condamnand zona Rosia Montana la saracie.

Ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere este ca va erijati intr-un aparator al legii, dar uitati sa mentionati si reversul medaliei. Daca din nou amanam evaluarea proiectului pe diverse motive legale, tindem sa uitam esentialul. In tot acest timp, ce se va intampla cu mediul inconjurator din Rosia Montana, dle Korodi? Dumneavoastra nu numai ca ne condamnati la saracie si umilinta, ci mai mult, ne condamnati si la un mediu de nelocuit din cauza poluarii care s-a instalat aici de-a lungul anilor de minerit neresponsabil. Acum cand avem in sfarsit sansa sa facem minerit modern, dumneavoastra, domnule Ministru demis al Mediului, ignorati toate aceste probleme si gasiti in schimb timp sa folositi tendentios un proces impotriva companiei investitoare si sa promovati acest lucru in mass media.

Ceea ce nu doriti ca Romania sa afle, iar sutele de membri ai Sindicatului Viitorul Mineritului sunt obligati moral sa va reaminteasca, este ca:

● Conform legislatiei in vigoare la momentul depunerii documentelor de catre RMGC, nu este nevoie de un Certificat de Urbanism pentru procesul de Evaluare a Impactului de Mediu

● RMGC are un Certificat de Urbanism legal obtinut si valabil pana in mai 2013, care a fost confirmat deja de catre 4 instante de judecata pana acum

● Potrivit principiului separatiei puterilor in stat, prevazut de Constitutia Romaniei, doar instanta de judecata se poate pronunta in privinta nulitatii sau invaliditatii unui Certificat de Urbanism – dl Korodi nu este judecator, iar pozitia sa la Ministerul Mediului nu este echivalenta cu o sentinta judecatoreasca. Pana la motivarea deciziei de catre instanta, dl Korodi nu se poate antepronunta cu privire la existenta sau inexistenta unui PUZ valabil

● Comunitatea din Rosia Montana a initiat in 2006 un nou PUZ pentru dezvoltarea comunitatii; acelasi domn Korodi a blocat in 2007 procesul de avizare a Proiectului interpretand legile absolut arbitrar. Au trecut de atunci 6 ani, iar Proiectul inca nu a fost aprobat.

Dl Korodi atunci, ca si acum, din pozitia sa de Ministru al Mediului, se antepronunta, fara sa respecte hotarari judecatoresti, legislasia romaneasca in vigoare, principiile de drept administrativ sau legislatia de mediu din Romania. O face pe spinarea noastra, a celor care ne confruntam zilnic cu un somaj de 80%. Noi suntem cei norocosi ca avem un loc de munca si ca putem face parte dintr-un Sindicat puternic. In aceasta calitate, am incercat sa ajutam cat mai multe persoane nevoiase si sa nu ne pierdem speranta ca intr-o zi vom putea revedeni ceea ce vrem sa fim: mineri!

Dumneavoastra, insa, dle Korodi, ce ati facut ca ministru al Mediului, atat in 2007, cat si in 2012 pentru a rezolva problemele de Mediu? In afara sa blocati un proiect care rezolva atat de multe probleme locale si aduce atat de multe beneficii statului si regiunii in care se desfasoara, ce altceva ati facut? Am fi foarte curiosi sa aflam si va intrebam asta cu toata sinceritatea, deoarece chiar nu stim de o alta actiune a dumneavoastra cu exceptia blocajelor de tot felul.

Prin recentul dumneavoastra gest, dle Korodi, nu ne-ati oferit decat inca un exemplu al tacticii dumneavoastra de a bloca dezvoltarea economica a Romaniei si crearea locurilor de munca. Tactica ce se bazeaza in primul rand pe prezentarea de informatii false sau prezentarea eronata a faptelor.

Putem intelege preocuparea dumneavoastra cu respectarea legii si noi suntem primii sa sustinem acest lucru. Cand insa legea este folosita pentru a bloca dezvoltarea, este clar ca nu putem sta nepasatori. De aceea, in final, dle Korodi, va rugam sa veniti la Rosia Montana, chiar daca incepand cu saptamana viitoare nu veti mai fi ministru al Mediului, noi va asteptam sa va aratam cum traim. Poate ca in acest fel veti intelege punctul nostru de vedere si indignarea pe care ne-o provoaca modul dumneavoastra revoltator de a trata un subiect atat de important pentru Romania, Proiectul minier Rosia Montana.
Cu consideratie,
Cristian Albu, jurist
Presedinte Sindicatul Viitorul Mineritului

×