x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanca ranita in Coasta de Fildes

Romanca ranita in Coasta de Fildes

11 Noi 2004   •   00:00

Violentele care au ravasit Coasta de Fildes, stat aflat in vestul Africii, au facut zilele acestea inconjurul lumii. Trist este ca si o romanca a cazut victima confruntarilor.

LAVINIA TUDORAN

Click pentru a mari imaginea
GROAZA. Coasta de Fildes este iarasi zguduita de un conflict sangeros, soldat cu peste 600 de victime
Cine ar fi crezut ca romanii sunt in stare sa plece la capatul lumii pentru a gasi o viata mai buna? Cu atat mai putin, cine ar fi crezut ca exista romani stabiliti tocmai in Coasta de Fildes, tara vest-africana devastata de un conflict sangeros intre guvern si rebelii care controleaza nordul statului si care nu recunosc puterea? Mariana Ioana Vasile are 45 de ani si de 14 traieste la Abidjan, capitala comerciala a Coastei de Fildes. Munceste acolo si a avut o viata decenta pana cand au reizbucnit, la inceputul acestei luni, violentele. Femeia a fost batuta si violata de un grup de "non-patrioti", cum li se spune rebelilor din Coasta de Fildes.

STARE STABILA. Acum ea se afla la un hotel din Abidjan, alaturi de alti 1.500 de refugiati. "Starea ei este stabila. E in siguranta la noi. Din pacate, este depresiva, foarte speriata. Inchipuiti-va prin ce a trecut", ne-a spus medicul Moisi, care are grija de romanca. Doctorul este foarte atasat de Mariana. Are o simpatie aparte pentru romani, el facandu-si studiile in Romania. Medicul a incercat sa ne-o aduca la telefon pe Mariana, dar femeia abia reusise ieri la pranz sa adoarma. "Nu vreau sa o trezesc. Ma bucur ca reuseste in sfarsit sa se odihneasca la cat de speriata este", a explicat doctorul Moisi.

RAZBOI CIVIL. Coasta de Fildes, fosta colonie franceza, este in pragul unui razboi civil. Cel putin 600 de persoane au fost ranite in ciocnirile din ultimul timp. Fortele armate locale au ucis noua militari francezi si au ranit alti 20, trupele franceze au lansat un atac asupra bazei aeriene din capitala tarii, iar confruntarile au degenerat. Franta a inceput deja evacuarea cetatenilor sai, dupa mai multe zile de proteste antifranceze.

×
Subiecte în articol: observator fildes coasta fildes