x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Români cu sufletul la gură în Israel. Nimic nu mai este sigur. Magazinele sunt închise

Români cu sufletul la gură în Israel. Nimic nu mai este sigur. Magazinele sunt închise

de Mariana Zaharia11    |    07 Oct 2023   •   23:08
Români cu sufletul la gură în Israel. Nimic nu mai este sigur. Magazinele sunt închise

Victime decedate, altele rănite și oameni care stau în adăposturi și în case cu sufletele la gură! În câteva ore, în Israel lucrurile s-au schimbat radical. La fel și în Iordania. Un grup de români a fost la un pas de a fi prins în iadul provocat de atacurile violente. Ghidul care trebuia să îi preia le-a trimis o fotografie cu mai mulți militari morți, pe străzi. Românii din Israel spun că s-au închis magazinele, iar străzile sunt pustii. Cei care ies să ia mâncare, o fac sub protecția militarilor.

Tineri chemați la bazele militare

În Israel, familii întregi de români trăiesc acum un coșmar, mulți dintre ei, în adăposturi. Se tem pentru viețile lor și că ar putea fi oricând ținte vii. Ofelia Aronovici este avocat român și profesează acum în Israel. Are alături de ea în Haifa, părinții, sora, cumnatul, nepoții. Chiar dacă nu este în zona în care au fost bombardamente, tuturor le este teamă să iasă din case. Și mai trăiesc o spaimă, aceea că și-ar putea pierde o parte din cei pe care îi iubesc. Toți bărbații care au făcut armata au fost mobilizați pentru luptă, iar Ofelia Aronovici și-a văzut plecând nepoții și cumnatul. Copiii surorii ei au 24 și 25 de ani și dublă naționalitate. Ei sunt la baza militară unde au făcut stagiul militar și de acolo pot fi duși oriunde. Familia a primit o poză cu sute de mașini care au rămas la porțile unei baze militare după ce bărbații au intrat să își preia locurile pentru a apăra Israelul. “Palestinieni din Gaza au intrat în Israel în mașini comerciale semi-deschis, fără acoperiș. Toți bărbații care au făcut armata au fost mobilizați și au plecat la baze, este indicat să stăm în case. Pe străzi este pustiu, doar multă poliție care apără cetățenii care ies la magazine pentru mâncare. Sunt deschise acum doar magazinele cu mâncare și farmaciile. Sunt absolut convinsă că cei care au făcut acest atac au fost ajutați din interior de către cei care se luptă acum pentru putere. Este evident că altfel era imposibil. Mai mult nu vor putea! Netanyahu( n.r. prim-ministrul Israelului)  este un excelent apărător și strateg militar. Respectăm instrucțiunile, știm ce avem de făcut în cazul unui atac și fiecare bloc are “miklat”, adică buncăr, nu există nicio casă fără. Trenurile nu circulă și tinerii au ajuns la baze cu mașinile, s-au pregătit și au plecat” a povestit, exclusiv pentru Jurnalul, avocata Ofelia Aronovici.

Blocați în Amman

Un grup de argeșeni este printre românii care caută să se întoarcă în țară. Format din mai mulți oameni de afaceri, dar și preoți, este acum la Amman. Au venit în Israel în urmă cu o săptămână, au vizitat și apoi au trecut în Iordania și au văzut Petra. Sâmbătă ar fi trebuit să fie preluați de un ghid și să intre înapoi în Israel, dar persoana care trebuia să facă asta le-a spus de atacuri și le-a trimis o fotografie cu oameni morți. În stare de șoc, românii au rămas în Amman și nu se pot întoarce deocamdată pentru că o prioritate este să fie scoși cei care sunt în Israel. “Azi (n.r. sâmbătă), pe lângă Sabat, era sărbătoare corturilor care are loc o dată la 7 ani, iar în Ierusalim erau peste 70 de mii de evrei veniți din afară. Pentru noi, o oră a făcut diferența, dacă treceam granița, eram prinși în ambuscadă. Am avut mare binecuvântare! Trebuia să trecem la Ierihon, dar a fost blocată și ne-am întors la Amman . Dumnezeu a avut grijă de noi” a spus unul dintre membrii grupului. Printre ei, se află și un preot foarte iubit în comunitatea locală, Ioan Danci. Părintele a postat pe internet  că este bine și le-a cerut tuturor prietenilor lui să se roage pentru pace în lume.

 

“De pe la 6 jumătate au început să cadă rachete, sunt morți și foarte mulți răniți.  S-au potolit și au început imediat să sune alarmele” – român aflat în zona de conflict

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Israel hamas amman