x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România europeană îşi face nevoile în curte. Jumătate dintre cetăţeni n-au acces la reţeaua de canalizare

România europeană îşi face nevoile în curte. Jumătate dintre cetăţeni n-au acces la reţeaua de canalizare

10 Feb 2012   •   10:57
România europeană îşi face nevoile în curte. Jumătate dintre cetăţeni n-au acces la reţeaua de canalizare

Doar 51,4% dintre romani au servicii de canalizare. Conform Econtext, exista sase judete -Ilfov, Teleorman, Olt, Vaslui, Giurgiu si Suceava- in care nici macar o treime din populatie nu are acces la reteaua de canalizare.

Faptul ca situatia este asa, acum, la mai bine de 5 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este o consecinta directa a gradului scazut de absorbtie a fondurilor europene. Iar autoritatile locale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care a fost condus, in ultimii 3 ani, de Elena Udrea, sunt direct responsabile.

Jumatate dintre judetele tarii, raspandite in toate ariile geografice, stau la fel sau mai bine comparativ cu media nationala, din punctul de vedere al procentajului din populatie cu acces la canalizare. Cealalta jumatate a judetelor, stau mai prost, adica, sub 50% din populatie beneficiaza de acest serviciu ce ar trebui sa fie banal intr-o tara civilizata, cu un relief in buna parte prielnic lucrarilor specifice.

Situatia este relativ normala doar in judetele Cluj, Braila si in municipiul Bucuresti, unde intre 85 si 90% din populatie beneficiaza de servicii de canalizare.

Fireste, considerand existenta foselor septice, care asigura un fel de canalizare 'in regie proprie', nu se poate afirma ca toti cei care nu au acces la serviciile publice de canalizare sunt nevoiti sa se spele in coveti, lighene, butoaie sau sa isi faca nevoile la WC-urile din curti, la fel cum o faceau mosii si stramosii nostri. Dar, este limpede ca marea majoritate a populatiei sarace de la tara este exact in aceasta situatie. Iar aceste cifre sunt o (alta) masura a subdezvoltarii Romaniei in regimul Basescu. (R.V.)

Vezi situatia completa a canalizarii aici.

×
Subiecte în articol: situatia canalizarii romania