x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

22 Iun 2005   •   00:00

Satul care nu exista pe harta


Un sat giurgiuvean nu poate fi racordat la reteaua de apa pentru ca nu exista pe nici o harta, informeaza Rompres. Satul Comasca are aproape 1.200 de locuitori si trebuia sa fie desfiintat de comunisti. Revolutia l-a salvat de la demolare, dar in acte figureaza tot ca inexistent.

Audieri -Seche a primit trabucuri de la avocat


Dumitru Sechelariu a fost scos din arest ieri, din nou, pentru a fi audiat la PNA. Fostul primar al Bacaului a primit de la aparatorul sau, avocatul Catalin Dancu, o cutie cu trabucuri si mai multe carti de spionaj. Dancu a precizat ca audierea de ieri a fost facuta la solicitarea apararii si a sustinut din nou ca arestarea este inutila si ca Sechelariu nu reprezinta un pericol social. Fostul primar bacauan a fost retinut de procurori la 7 iunie, pentru 24 de ore. Tribunalul Bucuresti nu a emis mandat de arestare pe numele sau, dar Curtea de Apel a decis, cateva zile mai tarziu, sa il priveze de libertate. Procurorii anticoruptie il cerceteaza pentru luare de mita, abuz in serviciu, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals si uz de fals.

Carburanti - Un nou val de scumpiri


Petrom a anuntat pentru azi a doua scumpire din ultimele patru zile, prin care alte cateva sute de lei se adauga la pretul carburantilor distribuiti in statiile sale. Benzinele Euro Premium si Premium fara plumb costa acum 33.900 lei/litru, iar cea de tip Eco Premium a ajuns la 34.200 de lei. Motorina Super Euro Diesel se vinde cu 32.500 lei/litru, iar cea de tip Euro Diesel, cu 31.500 lei/litru. Scumpirea este motivata de evolutia cotatiilor internationale. (A.N. Ionescu)

Miercurea-Ciuc - Amenda pentru "Trianon" anulata de judecatori


Un barbat care organizase in localitatea Ciceu proiectia controversatului documentar "Trianon" a scapat de amenda de 100 de milioane de lei primita pentru incalcarea legilor cinematografiei, dupa ce Judecatoria Miercurea-Ciuc a dispus ieri anularea sanctiunii date de politisti in luna februarie. Barbatul, Peter Lukacs, este presedintele organizatiei din Ciceu a Uniunii Civice Maghiare. Acesta nu este primul caz de acest gen. Si in urma cu aproximativ trei luni, magistratii Judecatoriei Odorheiu-Secuiesc au anulat amenda de 50 de milioane de lei aplicata din acelasi motiv presedintelui Forumului Tinerilor din Odorheiu-Secuiesc, Jakab Attila.

Dezbatere - Noul Cod al Muncii, la Guvern


Proiectul de modificare a Codului Muncii intra joi in prima dezbatere la Guvern. Textul noului act normativ va fi discutat de Executiv, iar proiectul va fi adoptat prin ordonanta de Urgenta, in urmatoarea sedinta a Guvernului. Potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, acest proiect reprezinta "forma finala convenita de partenerii sociali". Barbu a apreciat ca o "nereusita" a demersului de modificare a Codului Muncii ar fi cerinta FMI privind incheierea contractelor colective de munca, respectiv ca acestea sa fie valabile numai pentru cei care semneaza acest acord. (Cristian Petru)

Manastirea Tanacu - Procurorii bucuresteni preiau ancheta


Procurorii criminalisti de la Parchetul General au preluat ancheta privind moartea maicutei de la manastirea vasluiana Tanacu in urma unei exorcizari si s-au deplasat ieri "la locul faptei", transmite Mediafax. Totodata, Episcopia Husilor a precizat ca manastirea la care monahul anchetat oficia slujbe din 2001 este "eretica, nesfintita". Biserica Ortodoxa se detasaza de calugarul anchetat. "Parintele Daniel (n.r. - Corogeanu) este un individ fara calificare, care a profitat de clementa acordata de noi, in incercarea de a acoperi criza de personal monahal autentic, ajungand sa conduca o manastire", a declarat episcopul vicar Corneliu Barladeanu.

Site - Petitia electronica, la Prefectura Bucuresti


Bucurestenii care vor sa afle informatii despre activitatea prefectului Capitalei, Mioara Mantele, o pot face accesand noul site al institutiei www.prefecturabucuresti.ro. Pe langa detalii privind modul in care este organizata Prefectura, cetatenii se pot adresa institutiei, prin intermediul rubricii "petitia electronica". "Atunci cand va aparea si semnatura electronica, multe dintre problemele oamenilor se vor rezolva prin intermediul Internetului", a spus Mantale, recunoscand ca din cand in cand pe adresa de mail mai primeste si mesaje personale de simpatie si apreciere. (Monica C. Andrei)

Front comun - Jurnalul National, citat de Herald Tribune


In editia de ieri, cotidianul international Herald Tribune a publicat un amplu articol despre situatia dramatica a copiilor abandonati din Romania. Elisabeth Rosenthal, autoarea acestui reportaj, sustine ca, la recomandarile UE de sistare a adoptiilor internationale, "politicienii romani au sarit in actiune, disperati ca nu vor fi inclusi in club". Asa au luat nastere Legile 272 si 273/2004. Copiilor aflati in dificultate li se refuza astazi dreptul de a creste intr-o familie si li se ofera "sansa" de a ramane inregimentati in prevederile unor legi. Descriind situatia din Romania, Herald Tribune face referire la seria de articole care au aparut in Jurnalul National despre copiii abandonati in spitale.

Renuntare - Paul Grigoriu nu mai vrea in CA al SRR


Paul Grigoriu, nominalizat de PD pentru un post de membru in Consiliul de Administratie al SRR, a renuntat la candidatura din "motive pur personale", a declarat, ieri, liderul democrat Emil Boc. Acesta a adaugat ca retragera lui Grigoriu "nu are legatura cu nici un element exterior". De asemenea, se are in vedere si modificarea legii, astfel incat sa fie separate functia de presedinte al CA al SRR de cea de director general al institutiei, a adagat liderul PD. La SRTV, PNL il propune pe Alexandru Darie in CA, dupa ce Andrei Plesu a refuzat sa-i reprezinte pe liberali in conducerea postului public de televiziune. CNA saluta decizia Presedintiei de a nu face propuneri pentru noile CA din SRTV si SRR pana la adoptarea unui nou cadru legislativ de functionare a acestora. (Adriana Paduraru)

Bucuresti - Omar Hayssam, audiat de anchetatori irakieni


Sirianul Omar Hayssam, cercetat de autoritatile romane pentru acte de terorism, a fost audiat la Bucuresti de o echipa de anchetatori irakieni in legatura cu implicarea sa in rapirea celor trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Potrivit Mediafax, care citeaza surse judiciare, irakienii au vrut sa afle detalii despre problemele judiciare ale lui Omar Hayssam in Romania, dar si despre relatia de afaceri pe care acesta a avut-o cu Mohammad Munaf. Anchetatorii romani si irakieni au colaborat inca din timpul crizei pentru identificarea celor care au organizat sechestrarea jurnalistilor romani.

Critici - Taxa de filmat in Centrul Istoric, contestata


Taxa de 100.000 de lei/zi/metru patrat, recent instituita de Primaria Sectorului 3 pentru filmarile din Centrul Istoric, a fost criticata de unii producatori de film si spoturi publicitare. Ei spun ca si alte orase au asemenea taxe pentru unele monumente sau zone istorice, dar criteriul nu este de metru patrat ocupat, pentru ca, in cazul filmarilor, o multime de elemente neprevazute fac dificila sau chiar imposibila delimitarea exacta a perimetrului. Potrivit hotararii autoritatilor locale, noua taxa va fi incasata pentru activitati de productie teatrala, mesaje comerciale, filme si spectacole de divertisment. (Monica C. Andrei)
×
Subiecte în articol: observator