x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

18 Mai 2005   •   00:00


  • 19 mai 2005
  • Renta pentru tarani

    Proiectul de lege cu privire la renta viagera ar putea intra in vigoare din iunie 2005. Astfel, proprietarii unui teren de 0,5-10 hectare care au peste 62 de ani il pot arenda sau vinde si pot primi o renta viagera. Aceasta este de 100 de euro/ha/an daca terenul este vandut si de 50 de euro/ha/an daca este arendat.

    Legile Justitiei - Nastase ii scrie comisarului european

    Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Fratini, in care ii solicita sa precizeze daca modificarile asupra legilor justitiei pentru care Guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea reprezinta solicitari exprese ale Comisiei Europene. Ca fost premier care a incheiat negocierile pentru capitolul Justitie si Afaceri Interne, Nastase ii supune atentiei comisarului european "situatia extrem de dificila" cu care se confrunta Justitia, din cauza "presiunilor brutale ale Executivului" prin modificarea legislatiei. (Aniela Nine)

    De Halloween - Bal mascat la Parlament

    In faimoasa Casa a Poporului se va desfasura de Halloween (29 octombrie) un superbal mascat. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat ieri organizarea acestui eveniment. Secretarul Camerei, Titu Ghiorghiof, a spus ca este vorba de un bal mascat, la care vor participa aproximativ 500 de persoane si se vor strange fonduri pentru persoanele defavorizate. La evenimentul organizat de Asociatia Ovidiu Rom (AOR), sunt asteptate sa participe vedete de la Hollywood, dar si persoane din mediul de afaceri. (Arthur Suciu)

    Covasna - Prefectul vrea permis auto in limba maghiara

    Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, vrea sa faca demersuri pentru ca examenele pentru obtinerea permisului auto sa poata fi date si in limba maghiara, transmite Mediafax. Gyorgy Ervin a declarat ieri ca sunt foarte multe persoane cu varste de peste 40 de ani, mai ales in mediul rural, care nu dau acest examen deoarece nu cunosc limba romana. Din acest motiv, prefectul judetului Covasna va face demersuri pentru a vedea daca exista posibilitatea ca examenele pentru obtinerea permisului de conducere sa fie sustinute si in limba maghiara.

    Dosarul Mihailesti - Inculpatii au cerut o noua expertiza

    Inculpatii din dosarul Mihailesti: Mihai Guna, administratorul firmei Mihtrans SRL, Ionut Neagoe, patronul firmei Neytransport, si Ion Gherghe, directorul combinatului Doljchim, au depus ieri, la Tribunalul Vrancea, o cerere prin care solicita judecatorilor o noua expertiza menita sa stabileasca adevaratele cauze ale exploziei din data de 24 mai 2004, in urma careia 16 persoane si-au pierdut viata, transmite Rompres. Astfel, ei contesta practic rezultatele expertizei solicitate de catre Parchet. Judecatorul Mioara Badiu a acceptat cererea inculpatilor si a dispus un nou termen de judecata pe data de 15 iunie a.c. La finele lunii februarie, cand cei trei inculpati in "Dosarul Mihailesti" au fost audiati de instanta, acestia s-au declarat nevinovati.

    "Judecata de apoi" - Magistratii olteni judeca... morti!

    Desi mort, un doljean a fost declarat "prezent" in fata completelor de judecata de la Tribunalul Olt si Curtea de Apel Craiova. Judecatorii celor doua instante au consemnat "prezenta" lui Stefan Popa din comuna Leu la mai multe termene din 2005, desi barbatul incetase din viata in data de 8 decembrie 2004 si deja participa, probabil, la "judecata de apoi". Explicatia este aceea ca nici un magistrat nu s-a obosit sa identifice persoana care a spus "prezent" in numele lui Popa sau sa o legitimeze, conditii obligatorii la un proces. (Cristian Vasilcoiu)

    Parchetul Militar - Gelu Voican Voiculescu, audiat despre Revolutie

    Gelu Voican Voiculescu a fost audiat ieri de procurorii militari in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 si in cel al Revolutiei din decembrie 1989. Discutiile cu anchetatorii au durat cateva ore, timp in care Voican Voiculescu a dat explicatii cu privire la persoanele care au coordonat evenimentele. In aceleasi dosare au mai fost audiati Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma si generalul Victor Athanasie Stanculescu.

    Probleme - Dezbaterea privind catedrala se amana

    Membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor au decis ieri sa ceara punctul de vedere al CSAT si al MApN privind noul amplasament propus pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Ei au amanat dezbaterea ordonantei de urgenta prin care se propune ca locatie pentru construirea catedralei Calea 13 Septembrie. Decizia a fost luata in urma unei scrisori adresate comisiei de arhitectul Anca Petrescu, deputat al PPRM, care afirma ca acest amplasament ar putea ridica probleme tehnice si de siguranta nationala, in subsol existand obiective de interes militar, dar si o serie de instalatii si conducte.

    Comisia economica - Codul Fiscal, avizat negativ

    Deputatii din Comisia economica au avizat ieri negativ ordonanta de urgenta care modifica Codul Fiscal, cu 6 voturi "pentru", 7 "impotriva" si 3 abtineri, a anuntat, Mihai Tudose, seful comisiei. El explicat ca votul negativ a fost determinat printre altele si de faptul ca, in expunerea de motive, unele masuri cuprinse de ordonanta reprezinta o "haiducie pe invers". "Adica «hai sa le fie bine celor cu afaceri mari si sa-i omoram pe restul cetatenilor, prin accize si eliminarea unor scutiri de TVA, pentru a restabili echilibrul bugetar, care a fost dezechilibrat de reducerea impozitului la 16%»", spus Tudose.

    Ziaristii rapiti - Reporteri Al-Jazeera la miting, in Capitala

    Doi jurnalisti de la televiziunea qatariota Al-Jazeera au participat aseara la un miting de solidaritate pentru eliberarea celor patru romani rapiti in Irak. Aproximativ 100 de persoane s-au adunat in Piata Universitatii, unde au manifestat in liniste, purtand pe piept afise pe care scria: "Tacerea nu-i va aduce acasa". "Am venit in Romania sa aratam o alta fata a personalitatii celor trei ziaristi captivi, sa aratam suferinta familiilor lor pentru a-i impresiona pe teroristi", ne-a spus reporterul Al-Jazeera, Samir Hasan. Tot aseara, intr-un interviu acordat Europa FM, presedintele Traian Basescu a spus ca nu au intervenit modificari in cazul ziaristilor rapiti, situatia din Irak creand dificultati in finalizarea negocierilor. (Alex Nedea)

    Crangasi - Arteziana din fata blocului

    O fisura a unei conducte de apa de pe Strada Ceahlaul, din cartierul bucurestean Crangasi, a produs panica in randul locuitorilor din zona. In timpul unor lucrari de separare a bransamentelor de apa, efectuate de Apa Nova langa un bloc de pe Strada Ceahlaul, colt cu Calea Crangasi, o teava de debit s-a fisurat, apa tasnind la o inaltime de 18 metri, pe langa bloc. (Radu Crivat)

    Cazul Tiriac - Procurorul-sef Gheorghe Muscalu, audiat la CSM

    Camera Procurorilor din cadrul CSM l-a audiat aseara pe Gheorghe Muscalu, procuror-sef in cadrul Parchetului General, cu privire la cazul Tiriac jr. In luna februarie, ministrul Justitiei ceruse Parchetului sa faca o ancheta referitoare la Gheorghe Muscalu, sub aspectul infractiunilor de favorizare a infractorului si divulgarea identitatii reale a unei persoane incluse in programul de protectie a martorilor. Ulterior, Monica Macovei a revenit si a precizat ca solicitarea sa avea ca scop verificarea modului in care s-a efectuat urmarirea penala de catre toate persoanele care au instrumentat dosarul respectiv.

    Voican Voiculescu - Forte din Est interesate in mineriada din ’90

    Gelu Voican Voiculescu a declarat ieri, dupa intalnirea cu procurorii Parchetului Militar, ca mineriada din 1990 a fost "ultima incercare disperata de a impiedica debutul unei vieti politice linistite din Romania", sugerand ca de acest lucru ar fi fost interesate forte din Uniunea Sovietica. Intrebat de jurnalisti cine a chemat minerii la Bucuresti, Voican Voiculescu a raspuns: "Cine a avut interes". El a aratat apoi ca "interesul" in organizarea acestei mineriade ar fi venit din afara tarii, din Est, mai exact din URSS.

    Timisoara - Politia ia cu asalt "imperiul Iskandarani"

    Politisti si procurori bucuresteni au luat cu asalt sediile firmelor lui Zaher Iskandarani, locuintele acestuia si ale apropiatilor sai. Potrivit unor surse judiciare, au fost descoperite matrite pentru fabricarea de timbre false si cantitati insemnate de tigari pe care Zaher n-avea dreptul sa le produca. Intre acuzatiile aduse sirianului figureaza evaziunea fiscala, concurenta neloiala si spalarea de bani. Printre cei care ar urma sa fie audiati in legatura cu acest caz este vehiculat si numele lui Riad Sara, presedintele Ligii de prietenie romano-siriene din Timisoara. (Tiberiu Kiss)
    ×
    Subiecte în articol: observator voican voiculescu