x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    22 Mai 2008   •   00:00
România în cinci minute

VRANCEA. Sute de ţărani din Munţii Vrancei şi-au luat straiele de sărbătoare şi au petrecut la tîrgul de pe Valea Tichirişului, comuna Vidra. La bîlciul organizat de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, ţăranii au venit pentru a-şi vinde animalele, pentru a-şi cumpăra alimente sau haine noi, dar şi să guste un vin bun şi cîţiva mititei.

VRANCEA. Sute de ţărani din Munţii Vrancei şi-au luat straiele de sărbătoare şi au petrecut la tîrgul de pe Valea Tichirişului, comuna Vidra. La bîlciul organizat de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, ţăranii au venit pentru a-şi vinde animalele, pentru a-şi cumpăra alimente sau haine noi, dar şi să guste un vin bun şi cîţiva mititei.

13:13 – ACCIDENT
GALAŢI.
Mai multe persoane au fost rănite şi trei maşini au fost avariate în urma unui accident provocat de un şofer începător. (D.M)
BRAŞOV. O ursoaică şi doi pui au coborât ieri, în plină zi, pe o stradă din Braşov şi s-au plimbat în voie 30 de minute.

13:18 – PELERINI
BISTRIŢA
. Peste o mie de pelerini de pe Valea Ţibleşului, afectată de inundaţii în urmă cu doi ani, s-au adunat ieri să se roage la hramul Mănăstirii Dobric, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Credincioşii au venit să-l vadă şi pe PS Macarie Drăgoi, numit recent episcop al Europei de Nord.
CAZUL SOARE. Avocatul generalului (r) SRI Ovidiu Soare, deferit justiţiei pentru fapte de corupţie, a cerut ieri instanţei supreme audierea în condiţii speciale a martorului denunţător Victor Zoltan. Apărătorul a susţinut că Zoltan ar fi internat în spital, fiind foarte bolnav şi cu şanse mici de supravieţuire.

PROIECT: Reţea de fibră optică în Bucureşti
Primăria Capitalei va continua realizarea proiectului “Reţeaua me­tropolitană de fibră optică a mu­nicipiului Bucureşti” şi va for­mu­la o cerere de revizuire a de­ci­ziei Curţii de Apel prin care s-a ho­tă­rît ca operatorii de cablu să nu în­groape cablurile reţelelor de comunicaţii. Primăria va aştepta termenul de judecare şi apoi va supune dezbaterii consilierilor municipali un nou proiect de ho­tă­rîre care să ţină seama de această ultimă decizie a Curţii de Apel.


VIP-uri: Ţiriac jr aşteaptă decizia finală
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au rămas în pronunţare, ieri, în dosarul în care Ion Alexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de consum de droguri de mare risc şi punere la dispoziţie a locuinţei în vederea consumului de droguri. Instanţa a luat în discuţie recursul Parchetului la hotărîrea Curţii de Apel Bucureşti, care menţinuse decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a lui Ion Alexandru Ţiriac. Decizia instanţei supreme va fi una definitivă şi irevocabilă.


BUCUREŞTI: Căzuţi în stradă din cauza căldurii
Serviciile de ambulanţă au avut ieri 67 de solicitări pentru persoane căzute în stradă, de apro­xi­mativ două ori mai multe cazuri de­cît media zilnică, a declarat me­di­cul coordonator la Serviciul de Am­bulanţă al Municipiului Bu­cu­reşti (SAMB), Cristian Grasu.
Din totalul celor 67 de căzuţi în stradă, 49 au fost preluaţi de SAMB, iar 17 de SMURD Bu­cu­reşti, a mai spus medicul Grasu. Acesta a precizat că, în medie, se înregistrează 30, 35 de astfel de cazuri pe zi. Potrivit medicului, ambulanţa a fost solicitată în apropierea bisericilor, în pieţe, magazine sau alte spaţii publice.


VERDICT CCR - Speranţă pentru solicitanţii de azil

Străinii cărora Oficiul Romîn pentru Imigrări (ORI) le respinge accesul la procedura de azil în România îşi vor putea exercita dreptul de acces liber la justiţie în mod direct şi nemijlocit ori prin reprezentant, în procedura căii de atac împotriva acestei hotărîri. Dar numai după ce Legislativul va modifica articolul 121 din Legea 122/2006 privind azilul în România, acţiune obligatorie după ce ieri Curtea Constituţională a decis, în dosarul Ali Hashem Abd, că alineatele 1,2 şi 3 ale art. 121 încalcă Legea fundamentală. (V. Fotache)


BIHOR - Sute de navetişti n-au ajuns la lucru
Sute de navetişti de pe traseul Derna – Uileacu de Criş – Oradea nu au mai ajuns ieri la locul de muncă după ce un autobuz s-a împotmolit într-o groapă de pe DJ 767. Afectat de camioanele de mare tonaj care transportă balastru
pentru construcţia viitoarei autostrăzi Transilvania, drumul a mai fost blocat şi luna trecută de oamenii nemulţumiţi. Prefectul Mircea Ghitea a sosit ieri la faţa locului pentru a calma navetiştii blocaţi de la ora 4:00 dimineaţa. (Teodora Ivan)


TIMIŞ - Puşcă depistată într-un colet
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali de pe Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" Timişoara au descoperit într-un colet cu jucării sosit din Statele Unite ale Americii o puşcă cu aer comprimat, transmite Rompres. Destinatara coletului, prezentă la faţa locului în momentul verificării pachetului, susţine că nu cunoştea conţinutul.


BÎRLAD - Sînge contra analizelor gratuite
Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bîrlad este plin încă de la începutul acestei luni de elevi care vin să doneze sînge. Motivul îl constituie faptul că în schimbul sîngelui donat ei beneficiază de un set de analize gratis. Analizele, destul de costisitoare, în jur de 200 de lei, sunt obligatorii pentru cei care vor să se înscrie la Academia de Poliţie sau la alte instituţii de învăţămînt care solicită astfel de acte. "Mulţi au nevoie de fişe medicale şi nu au banii necesari pentru a le face într-un laborator obişnuit. Numai testul SIDA costă cîteva sute de lei‘‘, a declarat Violeta Nistor, director al CTS Bîrlad. (Ana Ionaşcu)


MEHEDINŢI - Elevi îmbolnăviţi de TBC de o profă
Un număr de 50 de elevi de la Liceul Pedagogic "Ştefan Odobleja‘‘ din municipiul Drobeta Turnu-Severin se află sub tratament preventiv împotriva TBC, după ce un profesor a fost depistat cu această boală. Directorul liceului, Ion Pîrvuţ, spune că totul a început de la o profesoară de educaţie plastică ce a fost depistată cu TBC, în urmă cu o lună. Toţi cei 1.349 de elevi şi profesori ai liceului au efectuat radiografii pulmonare şi au fost vaccinaţi împotriva TBC-ului. Totuşi, la un număr de 50 de elevi, medicii au constatat o imunitate mai scăzută, motiv pentru care aceştia urmează un tratament preventiv. (Dumitru Stoichiţa)


CONSTANŢA - Hoţ împuşcat mortal de un poliţist
Un tînăr de 21 de ani a murit împuşcat după ce a fost surprins la furat de un poliţist care patrula prin zona staţiei CF Cernavodă. Poliţistul a văzut trei persoane care încercau să sustragă fier vechi, i-a somat să se predea, dar aceştia l-au atacat cu pietre. El a tras focuri de avertisment şi apoi asupra bărbaţilor. Potrivit anchetatorilor, unul dintre gloanţe l-a nimerit pe Vasile Manole de 21 de ani, care în urma rănilor suferite a murit. Poliţistul care a fost şi el rănit urmează să fie cercetat de procurorii de pe lîngă Parchetul Tribunalului Constanţa pentru omor, chiar dacă a acţionat legal. (Emilia Sava)


BRAŞOV - Mamă acuzată de corupţie
Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Braşov, coordonaţi de procuror, au prins în flagrant o femeie după ce a încercat să mituiască un poliţist cu suma de 250 de lei, pentru ca acesta să nu-i întocmească fiului ei dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a avea permis. Tînărul fusese prins la data de 10 mai de un lucrător de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi. La 12 mai, tînărul şi mama lui s-au prezentat la sediul postului de poliţie. Cînd fiul ei a ieşit din biroul poliţistului, femeia a oferit mita, pentru a-şi scăpa copilul, potrivit DGA. (V. Fotache)


DECIZIE - Cazul fugii lui Omar, suspendat
Dosarul în care armatorul vasului Iman T, Mustafa Tartoussi, este judecat pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să fugă din România va fi trimis Curţii Constituţionale, după ce instanţa supremă a admis ieri o excepţie invocată de avocaţi. Aspectele contestate de apărători vizează un articol din Legea privind combaterea terorismului şi mai multe prevederi ale Legii privind informaţiile clasificate. Pînă cînd Curtea Constituţională va soluţiona excepţiile, procesul fugii lui Omar va fi suspendat. (M.P)

×
Subiecte în articol: observator