x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România in cinci minute

România in cinci minute

de Magda Colgiu    |    14 Iul 2008   •   00:00
România in cinci minute

ANIVERSARE TRANSMISIONIŞTI MILITARI. Arma Comunicare şi Informatică, în cadrul căreia funcţionează transmisioniştii militari, împlineşte astăzi 135 de ani de existenţă. Ziua Transmisioniştilor Militari a fost sărbătorită sîmbătă, 12 iulie 2008, la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.



ANIVERSARE TRANSMISIONIŞTI MILITARI. Arma Comunicare şi Informatică, în cadrul căreia funcţionează transmisioniştii militari, împlineşte astăzi 135 de ani de existenţă. Ziua Transmisioniştilor Militari a fost sărbătorită sîmbătă, 12 iulie 2008, la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.

11:02 – PRĂBUŞIRE


MANGALIA. Un bolnav psihic a ameninţat ieri că aruncă în aer un bloc din Mangalia şi a atacat trecătorii înainte de a fi imobilizat.

BISTRIŢA. Un şofer din Bistriţa a scăpat cu viaţă sîmbătă după ce s-a prăbuşit de la 100 metri în rîul Ilva, cu maşina Aro pe care o conducea.

11:07 - INCENDIU


HUNEDOARA. Un adolescent s-a sinucis la Deva pentru că a picat examenul de Bacalaureat. Tînărul a fost găsit de părinţi spînzurat de un copac din curtea casei. Adolescentul absolvise în această vară Colegiul Naţional "Decebal" din Deva, liceu apreciat ca unul dintre cele mai bune din judeţ.

SUCEAVA. Un bărbat din Siret a ajuns sîmbătă seară la spital cu arsuri foarte grave, în urma exploziei unei butelii. Scăpările de butan ale unei butelii au declanşat un incendiu în bucătăria de vară a bărbatului. Rănitul a folosit un chibrit aprins pentru a detecta scăpările de gaze.

INCIDENTE MONTANE - Turişti căzuţi în rîpele din Bucegi
O turistă a murit ieri căzînd într-o prăpastie, în timp ce alţi doi erau scoşi dintr-o rîpă de salvamontişti. Cei doi s-au accidentat sîmbătă noapte pe Valea Bucşoiului din Masivul Bucegi. Au fost găsiţi duminică dimineaţă şi transportaţi la spital, starea lor fiind stabilă. În jurul orei 11:30, salvamontiştii au mai primit un apel de la soţul unei femei care a căzut în zona Mălăieşti. Ajunşi la faţa locului, salvamontiştii şi au constatat că femeia murise şi au aşteptat sosirea poliţiştilor pentru stabilirea circumstanţelor accidentului, înainte de a scoate corpul decedatei din rîpă.


BRUXELLES - Primarul general, în vizită de lucru
Sorin Oprescu a fost invitat de omologul său, primarul capitalei belgiene, Freddy Thiellemans, să facă o primă vizită de lucru săptămîna aceasta. Oprescu va avea o întrevedere cu primarul oraşului Bruxelles, cu ministrul pentru Mobilitate şi Lucrări Publice al guvernului regiunii Bruxelles-Capitală, Pascal Smet, şi cu ministrul pentru Mediu, Energie şi Politica apei din acelaşi guvern, Evelyne Huytebroeck.

DN 72 - Inconştienţa a ucis patru oameni
O maşină intrată pe contrasens sîmbătă noapte pe DN 72, în apropiere de Ploieşti, a produs un accident tragic. Patru persoane au murit, iar una este în stare gravă la spital. Autoturismul Peugeot în care se aflau doi tineri a izbit în plin o Dacie în care se afla o familie întreagă: tatăl, mama şi o fetiţă de 10 ani. Cei doi tineri, care plecaseră de la discotecă, îndreptîndu-se spre litoral, au murit, dar şi copilul şi tatăl său, din celălalt autoturism. Mama copilului a fost transportată în comă la spital.

BUCUREŞTI - Mai multe străzi fără curent
Bucureştenii rămîn astăzi fără electricitate în prima jumătate a zilei. Curentul este oprit astăzi în mai multe cartiere bucureştene şi în judeţul Ilfov din cauza lucrărilor planificate pentru revizii şi modernizări, în reţeaua de distribuţie Electrica. Alimentarea cu electricitate va fi oprită între orele 08:00 şi 14:00, în perimetrul Splaiul Unirii, între orele 08:00 şi 15:00, în perimetrul Calea Rahovei, între orele 08:00 şi 16:00, în zona Şoseaua Chitilei şi între orele 09:00 şi 16:00, în localităţile Chitila şi Clinceni, în zona străzilor Principală şi Sabarului.

POLIŢIE - Frontiera, pregătită pentru Schengen
În primul trimestru al acestui an au fost pregătiţi 1.057 de poliţişti de frontieră în domeniul aplicării acquis-ului Schengen. Cursanţii au învăţat despre controlul frontierelor pentru specificul rutier şi portuar, cooperarea poliţienească, Sistemul Informatic Schengen şi multe altele, acest program fiind necesar pentru îndeplinirea unuia dintre angajamentele asumate de ţara noastră pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la spaţiul Schengen, respectiv asigurarea implementării bunelor practici şi recomandărilor elaborate la nivel european.

CONSTANŢA - Poluare de la un remorcher avariat
O navă s-a lovit ieri de cheu în Portul Constanţa, zona fiind poluată cu hidrocarburi în urma incidentului. Remorcherul Vădeni, sub pavilion românesc, efectua manevrele de acostare în dana 67 a Portului Constanţa. Comenzile i s-au blocat şi a lovit cheul în dreptul danei 73. În urma impactului, nava are o gaură în prova, deasupra liniei de plutire, iar de la pupa s-a vărsat în apă un butoi cu reziduuri de hidrocarburi. Zona a fost izolată pentru a fi curăţată. Căpitanul vasului va fi sancţionat pentru deversare de reziduuri de hidrocarburi. Cazul este anchetat de Serviciul de Cercetare al Căpităniei Constanţa.

DEŞEURI - Campania de colectare continuă
Bucureştenii au putut scăpa ieri de aparatura veche din casă, într-o nouă etapă a campaniei de colectare a deşeurilor electronice şi electrocasnice, în Sectorul 1 al Capitalei. Televizoare, frigidere, maşini de spălat sau alte echipamente vechi, aparate care ocupă inutil spaţiul în locuinţe, au fost ridicate gratuit de o firmă de salubritate şi vor fi preluate în vederea reciclării, în conformitate cu legislaţia europeană de mediu. Prin această campanie, primarii de sector şi-au propus să-i determine pe bucureşteni să se comporte responsabil faţă de mediu. În ultimii ani s-au colectat cîteva tone de deşeuri în toată ţara.

×
Subiecte în articol: observator