x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute - 19 august 2008

România în cinci minute - 19 august 2008

de Magda Colgiu    |    19 Aug 2008   •   00:00
România în cinci minute - 19 august 2008

Reprezentanţii Primăriei Capitalei şi ai Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti au început demolarea a două construcţii ilegale, două chioşcuri metalice şi terasele lor din Parcul Herăstrău, potrivit dispoziţiilor primarului general, Sorin Oprescu.

HERĂSTRĂU. Reprezentanţii Primăriei Capitalei şi ai Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti au început demolarea a două construcţii ilegale, două chioşcuri metalice şi terasele lor din Parcul Herăstrău, potrivit dispoziţiilor primarului general, Sorin Oprescu. Potrivit municipalităţii, Parcul Herăstrău este un parc protejat, monument istoric şi de arhitectură.

 

09:14 - Trafic greu:

SUCEAVA. O femeie şi cinci co­pii au fost răniţi după ce un şofer beat a lovit cu maşina căruţa în care se aflau aceştia.

CONSTANŢA. Traficul pe DN 22C Cernavodă - Constanţa s-a des­făşurat cu dificultate ieri-dimineaţă, autoturismele circulînd bară la bară.

 

09:19 - inconştienţă

DN7. Un bărbat a murit, iar alte trei persoane au fost transportate ieri în stare gravă la spital, în urma unui accident petrecut pe DN 7, după ce o dubiţă a intrat pe contrasens şi a lovit un tir care a fost proiectat într-o gospodărie.

GIURGIU. Un copil în vîrstă de 12 ani a fost prins de poliţişti în timp ce conducea pe un drum comunal o autoutilitară, care îi fusese încredinţată de tatăl său. Acesta este cercetat pentru încredinţarea spre conducere cu ştiinţă a unui autovehicul unei persoane fără permis auto.

 
POARTA ALBĂ:Deţinut înjunghiat cu furculiţa
Un deţinut de la Penitenciarul Poarta Albă a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa după ce a fost înjunghiat de un coleg cu o furculiţă. Purtătorul de cuvînt al penitenciarului, Gabriel Botezan, a declarat că incidentul a avut loc la data de 15 august, din cauza unor neînţe­legeri legate de un schimb de ţigări între doi deţinuţi de la secţia exterioară a Penitenciarului de la Poarta Albă, si­tuată în localitatea Valu lui Traian. (Emilia Sava)

 
CRAIOVA:La păscut pe gazonul prefecturii
Poliţiştii comunitari au intervenit ieri-dimineaţă pentru a scoate o vacă din centrul municipiului Craiova, animalul aflîndu-se la păscut pe gazonul amenajat în Piaţa Prefecturii. Poliţiştii au improvizat un ham dintr-o pînză, pe care au legat-o în jurul gîtului animalului. Vaca a fost scoasă din centrul Craiovei după aproximativ zece minute. Pînă în prezent, poliţiştii comunitari nu i-au găsit pe proprietarii animalului. (Mihai Gavrilă)

 
PREŢURI:Petrom ieftineşte carburanţii
Compania petrolieră Petrom, controlată de grupul OMV din Austria, a redus ieri cu patru bani pe litru preţul motorinei şi a păstrat tariful actual al benzinei. Preţul motorinei Top Euro Diesel 4 a scăzut la 4,2 lei pe litru, iar sortimentul OMV Sprint Diesel la 4,25 lei. Sortimentul Euro Diesel 4 costă 4,14 lei pe litru, iar OMV Premium Diesel 4,53 lei.

 
CONSTANŢA:Turişti călcaţi pe plajă de un jeep
Doi turişti din Bucureşti sînt spitalizaţi cu multiple traumatisme şi fracturi după ce, pe plaja din staţiunea Costineşti, un tînăr a trecut cu un jeep peste ei. Potri­vit poliţistului, accidentul s-a petrecut duminică, în jurul orei 18:00, cînd George Ardelean, de 21 de ani, din Costineşti, a vrut să plece cu un BMW X5 parcat la marginea plajei, în spatele maga­zinului pe care tînărul îl deţine pe faleza din Costineşti. Turiştii erau întinşi pe plajă, lîngă maşină, şoferul susţinînd că nu i-a văzut. În prezent, conducătorul auto este anchetat sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. (Emilia Sava)

 
DN 17 – BISTRIŢA:Traficul, îngreunat pentru o lună
Circulaţia pe DN 17 la intrarea în Bistriţa dinspre Cluj şi Mureş se desfăşura greu ieri, din cauza lucrărilor. Firma care lucrează la reabilitarea drumului a anunţat că se va circula cu dificultate timp de o lună, perioadă în care se va asfalta între intersecţia DN 17 cu A15, şoseaua care duce spre Reghin şi Mureş, respectiv intrarea în municipiul Bistriţa. Şoferii care se îndreaptă spre Cluj dinspre Suceava şi Bis­tri­ţa pot folosi DJ 151, prin Sigmir – Blăjeni – Şintereag, iar cei care vor să ajun­gă la Reghin, Tîrgu-Mureş şi Bra­şov pot utiliza acelaşi drum, pînă la Şintereag, apoi DJ 172 Le­chin­ţa – Herina, care se intersectează cu A 15.

 
VASLUI: Şofer de ambulanţă băut la volan
Un şofer de pe o ambulanţă din Bîrlad a fost prins beat la volan de poliţişti, după ce s-a ciocnit frontal cu o Dacie în timpul unei interven­ţii pe raza judeţului Vaslui. Ambulanţa transporta la Spitalul de Urgenţă din Bîrlad o femeie care suferise o cădere de calciu. "În urma testării cu aparatul alcool­test a conducătorului auto de pe autosanitară a rezultat o concentraţie de 0,14 mg/l alcool pur în ae­rul expirat. Împotriva şoferului s-a luat măsura suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumuri publice pentru o perioadă de 90 de zile", a de­clarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvînt al IJP Vaslui. (Ana Ionaşcu)

 
PLOIEŞTI: Traficul feroviar, blocat de fum
Circulaţia feroviară între sta­ţiile Ploieşti Est şi Ploieşti Sud a fost întreruptă ieri după-amiază pentru cîteva ore, din cauza unor in­cendii de vegetaţie produse în apropierea căii ferate, a anunţat Minis­terul Transporturilor.

 
ARHEOLOGIE: Dacia Malvensis, descoperită la Dolj
O echipă de arheologi a des­co­perit locul în care s-a aflat cetatea Malva, capitala Daciei Malvensis, a afirmat ieri directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor. "Sîntem aproape siguri că la Cioroiu Nou se află capitala Daciei Malvensis, căutată de sute de ani de arheologi", a explicat Fifor. Ruinele descoperite sînt ale unei cetăţi care includea un templu, o necropolă, terme şi clădiri admi­nistrative şi militare cu încălzire prin podea, statui, monede, piese metalice de fier şi bronz, arme, inscripţii şi un bogat inventar de ceramică, inclusiv de tipul terra sigillata, un tip de vase cu lucră­tură foarte fină. Descoperirea aşteaptă o ultimă confirmare a experţilor. Situl arheologic se află în partea de est a sa­tului Cioroiu Nou, dar zona de protecţie a acestuia cuprinde o mare parte din localitate, în timp ce zona de interese arheologic include loca­lităţile Cioroiu Nou, Cioroiaşi, Cetăţuia şi Perişor. (Mihai Gavrilă)

×
Subiecte în articol: observator