x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Magda Colgiu    |    Petru Zoltan    |    29 Iun 2007   •   00:00

11:09 - CAPTURĂ
GALAŢI. Un convoi format din două remorchere şi un şlep a eşuat, pe Dunăre, intr-un banc de nisip, din cauza cotelor scăzute ale fluviului.
VASLUI. Doi bărbaţi din Republica Moldova au fost prinşi de poliţiştii de frontieră după ce au intrat ilegal in Romănia, trecănd inot Prutul.

11:14 - PROTEST
BRĂILA. Un bărbat a fost prins de jandarmi şi acuzat de infracţiunea de distrugere după ce, in noaptea de miercuri spre joi, a spart digul unei amenajări piscicole din Grădiştea pentru a alimenta un canal de irigaţii din care să işi ude culturile. Autorul distrugerii deţine in zonă o solă cultivată cu soia.
TIMIŞ. Zeci de locuitori din Moşniţa au protestat in faţa Primăriei din localitate, de teamă că vor rămăne fără case, transmite Mediafax. Oamenii susţin că au primit autorizaţii, inainte de 1989, şi şi-au construit locuinţe pe terenul unui fost IAS, văndut după 1989, iar noul proprietar işi vrea acum pămăntul.



PENSIONARI - Nemulţumiţi de majorarea pensiilor
Liderii Alianţei Pensionarilor din Galaţi susţin că sunt nemulţumiţi de majorarea cu 37,5% a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 şi vor să se ia in calcul şi grupele de muncă pentru calcularea creşterii pensiilor. Pensionarii susţin că vor solicita o intălnire cu liderul PSD, Mircea Geoană, şi cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, la Galaţi, la inceputul lunii august, după care vor porni intr-un turneu prin Moldova pentru a discuta cu toţi pensionarii despre acţiunile lor ulterioare. (Daniel Mihalaşcu)


SIBIU - Procesul lui Guru, reluat
Procesul liderului spiritual MISA, Gregorian Bivolaru (foto), a fost reluat ieri, la Tribunalul din Sibiu, in absenţa acestuia, cu audierea martorilor, informează Rompres. Procesul "gurului" are, incepănd din acest an, un nou judecător, Czica Daniela, care il inlocuieşte pe Gheorghe Ciulacu, decedat in urma unui accident de maşină. In noiembrie 2004, dosarul a fost strămutat la Sibiu, unde procesul se judecă pe fond. Gregorian Bivolaru este acuzat că a intreţinut relaţii sexuale cu Mădălina Dumitru, minoră la vremea respectivă.


LEGEA ANI - Considerată neconstituţională
O asociaţie a magistraţilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romănia (UNJR), susţine că Legea ANI conţine prevederi neconstituţionale care ar incălca separaţia puterilor in stat. UNJR a sesizat Avocatul Poporului cu privire la dreptul inspectorilor de integritate de a ancheta conflictele de interese şi incompatibilităţile judecătorilor in raport cu actele de justiţie pe care aceştia le infăptuiesc. Potrivit asociaţiei, acest aspect ar putea duce la abuzuri, cu atăt mai mult cu căt in Consiliul Naţional de Integritate magistraţii nu sunt reprezentaţi. (M.P.)


REPLICĂ - Raportul CE, contrazis oficial
Curtea Constituţională (CCR) a contrazis ieri raportul Comisiei Europene in care se vorbeşte despre durata mai mare de un an pe care se poate intinde verificarea constituţionalităţii unor legi. Potrivit CCR, durata medie a soluţionării unor cauze a fost in anul 2006 de 113 zile, iar in anul 2007 de 118 zile, in condiţiile in care numărul sesizărilor a crescut de la 432, in anul 2001, la 2.458, in 2006. "In cei 15 ani de existenţă nu a existat nici o situaţie in care soluţionarea unei cauze să depăşească termenul de un an!", se precizează in comunicatul instituţiei.


ACŢIONARIAT - UNIQA, majoritar la ASTRA - UNIQA
ASTRA - UNIQA va avea o nouă structură de acţionariat. In urma semnării contractului de preluare a pachetului majoritar, UNIQA Group Austria va deveni acţionar principal al companiei, cu o participare de peste 50%. UNIQA Group Austria şi-a intărit angajamentul in Romănia prin achiziţionarea a incă 23% din acţionariatul SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA. Tranzacţia este in curs de autorizare de autorităţile locale. UNIQA va face o ofertă micilor acţionari ai companiei ASTRA, in conformitate cu cerinţele legale.

GUVERN - Locuinţe sociale pentru evacuaţi

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă ce vizează crearea şi repartizarea de consiliile locale a unui fond de locuinţe destinat chiriaşilor din imobile naţionalizate. De aceste case vor beneficia titularii contractelor de inchiriere a caselor retrocedate, care nu deţin un alt imobil, nu au instrăinat o locuinţă după 1 ianuarie 1990, nu au beneficiat de sprijinul statului la contractarea de credite pentru construcţia unei case şi nu sunt chiriaşi ai unei alte locuinţe de stat.

BRAŞOV - Asociere dubioasă pentru Dracula

Răzvan Teodorescu a ţinut ieri un discurs de susţinere pentru afacerea lui Jean Loup Sulitzer, promovarea imaginii lui Dracula in lume, in asociere cu CJ Braşov. Francezul, condamnat pentru evaziune fiscală in ţara lui, acuzat de implicare in traficul cu arme in Angola alături de fiul fostului preşedinte al Franţei, François Mitterrand, doreşte să preia brandul denumirii Dracula, oferind CJ Braşov ridicola cotă de 2% din afacerea estimată la sute de milioane de euro. (Libiu Mateescu)

PRIVATIZARE - Ford şi GM, in cursa pentru Daewoo
Ford şi General Motors (GM) sunt singurele companii care au achiziţionat pănă in prezent dosarul de prezentare al Automobile Craiova, necesar pentru depunerea ofertelor de cumpărare a firmei. Ambii producători au avut acces şi la informaţii suplimentare in cadrul camerei de date organizate la sediul fabricii. Termenul final pănă la care pot fi depuse oferte pentru pachetul de acţiuni reprezentănd 72,4% din capitalul social al Automobile Craiova este 5 iulie. (Mediafax)


IAŞI - Maşină inghiţită de asfalt
O avarie la reţeaua de alimentare cu apă a centrului civic din Iaşi a dus la surparea asfaltului in noaptea de miercuri spre joi, iar o maşină parcată in zonă a căzut in groapă. Incidentul s-a produs in zona Tărgu Cucului, iar in urma avariei a fost oprită furnizarea apei pănă ieri la orele prănzului.

×
Subiecte în articol: observator