x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Magda Colgiu    |    04 Aug 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: Szilagyi Lorand/

Un grup de ecologişti a impiedicat ieri continuarea unor lucrări incepute pentru amenajarea Crişului Repede in Oradea

VERDE. Un grup de ecologişti a impiedicat ieri continuarea unor lucrări incepute pentru amenajarea Crişului Repede in Oradea. 15 membri ai Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, echipaţi
cu tricouri şi pancarte pe care scria "Lăsaţi Crişul verde!", s-au aşezat pe şenilele buldozerelor ce urmează să betoneze malurile răului după ce copacii din zonă vor fi tăiaţi

10:31 - SUPRAVEGHERE
TĂRGU-MUREŞ. Principalele intersecţii din oraş sunt monitorizate cu camere video conectate la dispeceratul 112.
ACŢIUNE. Şase bărbaţi care fac parte dintr-o reţea internaţională de falsificatori de carduri au fost reţinuţi de DIICOT.

10:36 - BANI FALŞI
SIBIU. Un şofer de tir a murit in urma coliziunii a două autotrenuri, produsă pe DN 1, in dreptul localităţii sibiene Apold, motiv pentru care traficul s-a desfăşurat pe un singur fir timp de căteva ore. Cele două tiruri s-au ciocnit, după ce unul dintre şoferi a incercat să efectueze o depăşire periculoasă in curbă.
CONSTANŢA. Trei bărbaţi au fost prinşi in flagrant de poliţiştii constănţeni in timp ce incercau să văndă 20.000 de dolari contrafăcuţi, transmite Mediafax. Poliţiştii cred că este vorba despre aceleaşi persoane care au pus in circulaţie in Constanţa mai multe bancnote de 100 de lei in ultimele două luni.


VALEA JIULUI - Ortacii vor avea liber de Ziua Minerului
Minerii care lucrează in exploatările de cărbune din Valea Jiului vor fi liberi luni, de Ziua Minerului, sărbătorită in toate exploatările ce aparţin de Compania Naţională a Huilei Petroşani, transmite Rompres. "Cu ocazia Zilei Minerului, ortacii din Valea Jiului au beneficiat de o primă in valoare de 400 de lei", a declarat ieri preşedintele executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Marian Holban. Pentru ziua liberă, minerii au lucrat in regim normal sămbăta trecută. (Monalise Hihn)


FEROVIAR - Lucrările modifică mersul trenurilor
Din cauza demarării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Cămpina - Predeal, CFR Călători anunţă că de luni vor interveni modificări in programul de circulaţie a trenurilor de călători. Trenurile intercity (IC) 532 de la Oardea şi 526 de la Arad spre Bucureşti vor circula cu orare modificate. In plus, IC 526 nu mai are in compunere vagoane de Tărgu-Mureş. Informaţii suplimentare, la telefon 9521 sau pe site-ul http://www.cfr.ro/calatori/. (Elena Stan)


VĂLCEA - Flagrant cu un kilogram de heroină
Un bărbat din Rămnicu-Vălcea a fost prins in flagrant incercănd să văndă peste un kilogram de heroină intr-o benzinărie din oraş, iar, cănd oamenii legii au intervenit pentru imobilizarea lui, traficantul a incercat să tragă cu un pistol cu gloanţe de cauciuc. Vălceanul Cosmin Roibu avea marfa de la argeşeanul Anghel Ştefan Anghelescu, care se ocupa cu furnizarea de droguri. Cei doi au fost arestaţi şi riscă o pedeapsă cuprinsă intre 10 şi 20 de ani de inchisoare, transmite Mediafax. (Alexandra Chivu)


DEFECŢIUNE - Ieşenii rămăn fără apă in week-end
Din cauza unei conducte vechi care a cedat joi noaptea, regiile locale vor impune restricţii la furnizarea apei calde şi reci in week-end. Intrucăt capacitatea de alimentare a oraşului a fost afectată timp de trei zile, ieşenii au parte de apă rece doar in intervalul orar 5:00-10:00 şi 16:00-23:00, apa caldă fiind furnizată după un program asemănător. Defecţiunea afectează şi alimentarea cu apă a localităţilor Ieţcani, Podu Iloaiei şi Valea Lupului. Conducerea regiilor promite rezolvarea căt mai rapidă a situaţiei, cel tărziu pănă luni. (Cristinel C. Popa)


BISTRIŢA-NĂSĂUD - Play-station in penitenciar
Un deţinut din Penitenciarul Bistriţa se joacă la un play-station cu colegii de celulă, acesta fiind singurul care a primit acordul conducerii penitenciarului să poată folosi jocul electronic in timpul detenţei, transmite Mediafax. Potrivit unor surse din cadrul Penitenciarului cu regim inchis Bistriţa, mai mulţi deţinuţi au făcut, de la inceputul anului, cereri prin care au solicitat să aibă play-station. In schimb, nici unui deţinut nu i s-a permis să folosească MP3Player, intrucăt multe din aceste aparate au şi funcţie de inregistrare.


IAŞI - Dosar penal pentru 200 de lei mită
Şeful de post din comuna ieşeană Lungani, Romică Vasile Lazăr, a fost reţinut in urma unui flagrant organizat de procurorii DGA pentru luare de mită, transmite Rompres. Şeful de post a fost surprins de procurorii DGA in timp ce lua 200 de lei de la un poliţist comunitar de la aceeaşi secţie, pentru rezolvarea unei plăngeri. Potrivit anchetatorilor, Lazăr şi-ar fi şantajat colegul, promiţăndu-i că in schimbul banilor ii va face pierdut un dosar in care acesta era cercetat pentru ameninţare şi distrugere.


NEAMŢ - Lipsă de ser antiviperin in spitale
Nici un spital din judeţul Neamţ nu are ser antiviperin, aceeaşi situaţie fiind intălnită şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi la cel de Salvamont, in ciuda faptului că salvamontiştii nemţeni au constatat o prezenţă masivă a viperelor negre in zonele montane, chiar şi pe traseele turistice. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Neamţ au precizat că de doi ani Institutul Cantacuzino nu mai produce ser antiviperin, iar, in cazul unor muşcături de şerpi veninoşi, pacienţii sunt trataţi cu seruri antialergice.


VASLUI - Locuitorii din Perieni au, in sfărşit, apă
Cei 3.800 de locuitori ai comunei vasluiene Perieni, localitate in care majoritatea făntănilor şi izvoarelor au secat din cauza lipsei precipitaţiilor, au, incepănd de ieri, apă la cişmelele stradale, autorităţile reuşind astfel după luni in şir să treacă peste criza acută de apă din zonă. Cu o intărziere de peste o lună faţă de termenul iniţial de punere in funcţiune, investiţia a fost finalizată şi presupune alimentarea cu apă a intregii localităţi printr-un sistem centralizat de 25 de cişmele stradale. (Ana Ionaşcu)


DESCOPERIRE - Ghiulea de tun găsită in Craiova
O ghiulea de tun din primul război mondial a fost descoperită joi după-amiază in centrul Craiovei de angajaţii unei firme care lucrează la construcţia unei clădiri ce aparţine Universităţii din Craiova. "Exista pericolul să explodeze. Ca orice obiect de muniţie, ghiuleaua reprezenta un pericol pentru oamenii din jur. Fiind ingropată in pămănt, nu se ştia dacă este activă sau inactivă. Am depozitat-o intr-o ladă cu nisip pănă la detonare, ca să nu existe pericolul exploziei", a explicat George Vălceleanu, din cadrul biroului de presă al ISU. (Mihai Gavrilă)


BUZĂU - Directorul DSVSA, acuzat de nepotism
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, Alexandru Iancu, fost prefect, este acuzat că ar fi impus unor agenţi economici să angajeze rude ori cunoştinţe de-ale sale pentru a trece cu vederea neregulile constatate in urma unor controale. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău, Alexandru Iancu, neagă că ar fi avut o astfel de atitudine şi susţine că este "o victimă", după ce "in urmă cu mai multă vreme" a reclamat la Prefectură mai mulţi agenţi economici care comercializau diverse băuturi in condiţii improprii.


INSOLIT - Vasluiul a fost invadat de berze
Zeci de berze şi cocori au invadat, incepănd de joi seară, centrul municipiului Vaslui, in căutare de apă şi hrană, iar specialiştii spun că prezenţa in număr mare a acestor păsări intr-un mediu urban este nemaiintălnită, fenomenul fiind determinat de secetă, informează Mediafax. Majoritatea cărdurilor de păsări a poposit pe acoperişurile blocurilor turn din apropierea Pieţei Civice a municipiului, unele incepănd chiar să-şi construiască cuiburi pe hornul centralei termice din zonă.


PETROŞANI - Strivit intre un zid şi o maşină
Un tănăr de 24 de ani din Petroşani a ajuns ieri după-amiază in stare de inconştienţă la Spitalul de Urgenţă din municipiu, după ce a fost strivit intre o autoutilitară şi peretele unei clădiri aparţinănd unui depozit de materiale de construcţii. Tănărul se afla pe stradă, in zona depozitului, cănd a fost surprins de o autoutilitară şi strivit intre vehicul şi zidul clădirii. Paramedicii SMURD ajunşi la locul accidentului au găsit victima in stare de inconştienţă şi au transportat-o la spital, aceasta rămănănd internată la Secţia de Chirurgie ATI, transmite Mediafax.

MAŞINI GRELE - Restricţii pe autostrăzi

Traficul greu pe Autostrada A1 dinspre Piteşti spre Bucureşti, in zona kilometrilor 70 şi 73, a fost deviat ieri după-amiază pe DN7 prin Găeşti, aceasta fiind o măsură temporară pentru fluidizarea circulaţiei. Tot incepănd de ieri, de la ora 15:00, maşinile cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone au interdicţie de circulaţie in zilele de vineri, sămbătă, duminică şi de sărbătorile legale, in anumite intervale orare pe tot traseul Drumului European 81, adică Autostrada A2, DN 22CÂ (Cernavodă - Basarabi) şi DN 3Â (Basarabi - Constanţa).

×
Subiecte în articol: observator apă