x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile

România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile

02 Feb 2011   •   15:40
România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, Sergei Molunov, a declarat, astăzi, că România a fost în timpul lui Ceauşescu un model unic de stat care a arătat că îşi poate plăti singur o datorie externă.

"I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evoluţia situaţiei? Aceasta îmi aminteşte de un episod din istoria României. Nu vreau să fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceauşescu. După câte îmi aduc aminte, a fost această părere că poporul a trăit foarte, foarte greu. Dar România, atunci, având o datorie imensă, a hotărât să-şi plătească aceste datorii. Şi, la sfârşitul anului 1989, practic şi-a stins aceste datorii. Am auzit această părere. Spuneţi, vă rog, este adevărat sau aşa se zicea? Eu am citit această părere şi cred că este interesant, din punctul meu de vedere. Ce concluzie se poate trage din aceasta? Faptul că atunci - dacă lăsăm la o parte emoţiile provocate de viaţa grea - România a fost un exemplu unic că poate să-şi plătească această datorie. După părerea mea, acest exemplu nu cred că a convenit organizaţiilor financiare internaţionale. Cred că psihologia lor este să acorde credit cu dobândă mare. Dacă ţara nu are posibilitatea să returneze această datorie, atunci îi dă alt credit şi astfel ţara este pusă în dependenţă faţă de organizaţii. Şi atunci poţi să faci orice cu această ţară. De aceea, exemplul unic al României de a-şi plăti datoria nu a convenit multora", a comentat Molunov, potrivit Mediafax.

El a făcut apoi o paralelă cu dezvoltarea Belarusului, arătând că, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietică, ţara sa "nu a mers pe o terapie de şoc" în ceea ce priveşte economia, păstrând proprietatea de stat cu o privatizare treptată.

"Am refuzat acţiunile radicale şi am ales o cale de dezvoltare treptată. S-a început cu susţinerea populaţiei", a spus el.

Sergei Molunov a oferit şi date referitoare la nivelul de producţie din Belarus, realizând, din nou, o comparaţie cu România. Astfel, Molunov - care a spus că citează Belstat şi Eurostat - a arătat că în 2009 în Belarus s-au produs 737 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 162 de kilograme. De asemenea, potrivit lui Molunov, în ţara sa s-au produs 239 de kilograme de legume pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 177 de kilograme, 681 de litri de lapte, faţă de 275 în România şi 355 de ouă pe cap de locuitor, faţă de 298 de ouă în România.

×