Olanda nu va aproba probabil aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen inaintea alegerilor anticipate care vor fi organizate in aceasta toamna, dupa demisia de luni a Guvernului condus de premierul Mark Rutte, a apreciat un expert olandez, citat de site-ul bulgar de stiri novinite.com.
Partidele a caror pozitie este cheie pentru schimbarea atitudinii Olandei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen au opinii solide pe aceasta tema, in opinia lui Adriaan Schout, director adjunct al Institutului Olandez pentru Relatii Internationale.
O evolutie pozitiva a demersurilor celor doua state membre ale Uniunii Europene de aderare la Schengen este improbabila in cazul formarii unui Cabinet interimar in Olanda, a declarat Schout pentru agentia bulgara de presa Bulgarian Telegraph Agency, preluata de Novinite.
Expertul considera ca Parlamentul olandez ar putea aproba aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen daca vede un raport pozitiv in iulie referitor la cele doua tari, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Premierul olandez Mark Rutte a demisionat luni dupa esecul negocierilor cu Partidul Libertatii (PVV) al extremistului Geert Wilders pe tema unor reduceri suplimentare ale cheltuielilor, in valoare de miliarde de euro. Partidul lui Wilders, eurosceptic si islamofob, sustinea Guvernul in Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, dintre cele 150 cate numara Camera inferioara, pana la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.
Unii politicieni bulgari si romani au acuzat ca esecul aderarii tarilor lor la spatiul Schengen se datoreaza dependentei Guvernului olandez de PVV. Olanda este in prezent singurul stat membru UE care se mai opune integrarii celor doua tari in spatiul de libera circulatie.