x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanii au luat-o pe aratura

Romanii au luat-o pe aratura

de Ana Maria Luca    |    06 Aug 2005   •   00:00
Romanii au luat-o pe aratura

Noul sport national: intrarea ilegala in tara Daca, decenii de-a randul, visul romanilor era sa iasa din tara, de saptamana asta, marea problema a devenit intrarea in tara. Decizia ministrului Vasile Blaga (foto) de a salta pasapoartele intarziatilor la frontiera ii face pe multi romani sa o ia prin zona verde, pe aratura. Invers ca in timpul comunismului.

Oamenii nu vor sa ramana fara pasapoarte. Asa ca, de frica sa nu cumva sa le fie confiscate, ei ocolesc punctele de frontiera si trec granita ca pe vremuri. Membrii fostei guvernari critica "neprofesionalismul" actualilor guvernanti.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a anuntat ieri ca cinci romani au fost prinsi in doar doua zile in timp ce incercau sa treaca frontiera din Ungaria in Romania pe "sestache". Un tanar de 20 de ani, din Cluj, a incercat sa treaca "pas-pas" pe langa tirurile care asteptau in Vama Bors. Dar politistii l-au zarit si l-au inhatat. Baiatul a spus ca muncise in Italia la negru si ca depasise cele 90 de zile legale de sedere in spatiul Schengen. Documente justificative nu avea, asa ca s-a gandit ca n-are nici o sansa sa-si pastreze pasaportul. Metoda clujeanului a fost copiata si de alti patru tineri. Si ei au incercat sa se strecoare pe inserat, dar n-au reusit. Toti cinci au acum si dosare penale pentru trecerea ilegala a frontierei si au ramas si fara pasapoarte.

In cateva zile, de cand legislatia veche de doi ani a inceput sa fie aplicata, politistii de frontiera au retinut 4.341 de pasapoarte. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a promis ieri ca mare parte din ele vor fi returnate posesorilor.

Deputatul PSD Marian Saniuta, fost ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Nastase, a spus ca Ordonanta 28/2003 a fost, de fapt, aplicata doar la solicitarea unor tari semnatare ale Acordului Schengen. El a apreciat ca masurile dispuse de actuala administratie sunt nepregatite si luate in pripa, ingradesc dreptul la libera circulatie si incurajeaza mica coruptie pentru ca romanii vor fi purtati pe la un alt sir de ghisee.

INADMISIBIL. Purtatorul de cuvant al Partidului Social Democrat si fost ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, este de parere ca masurile luate la punctele de frontiera sunt inadmisibile, pentru ca doar Directia Pasapoarte are dreptul de a limita posibilitatea de folosire a acestui act de calatorie, pentru ca ea este cea care l-a emis.

"Deci nu se poate pune problema confiscarii unui pasaport. Se poate pune problema unei sanctiuni care iti limiteaza posibilitatea de a calatori in afara. Or, asta presupune o hotarare judecatoreasca sau aplicarea unei contraventii in baza unui proces-verbal de contraventie", a spus Diaconescu, citat de Rador.

REACTII
Cititorii Jurnalului National considera nedreapta legislatia. "Sunt probleme numai la intrarea legala in tara, pentru iesirea din tara folositi metoda Bivolaru sau Priplata. Ministrul de Interne aplica legea cand se intra in tara, la iesire e liber." "Ar trebui respectati acesti romani care fac sacrificii pentru a munci afara. Datorita celor 3 miliarde de euro pe care ii baga anual in tara mai rezista parodia de economie romaneasca.

CALE INTOARSA LA VAMA
Romanii care se intorc de la munca din strainatate sunt sfatuiti sa se intoarca de unde au venit. Fie de rudele din tara, fie, cum e cazul la Vama Bors, de vecinii nostri din Ungaria. Incidentele petrecute pana zilele trecute i-au speriat pe conationali. Putin inainte de a ajunge in Vama Bors exista un local unde romanii se opresc putin inainte de a se prezenta controlului vamal. Aici au aflat si ultimele vesti. Angajatii localului i-au pus in tema pe romani despre ce patesc cei care nu au respectat termenele de sedere in afara granitelor tarii. Gandul ca nu se vor mai putea intoarce la munca pentru cel putin un an i-a ingrozit pe cei mai multi dintre ei, care au facut cale intoarsa. Romanii din tara au intrat in panica si si-au sunat rudele care lucreaza peste granita, indemnandu-le sa nu mai vina in tara. Asa s-a intamplat si in comuna bistriteana Feldru, localitate de unde mai mult de jumatate din populatia activa este plecata la munca in strainatate.

TRATAMENT UMILITOR
Intreprinzatorii contesta obligativitatea obtinerii de certificate de buna purtare sau de invitatii de calatorie in strainatate luate de la partenerii lor de afaceri.

Atat membrii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, cat si cei ai Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului (CCIB) afirma ca introducerea acestor documente este imposibil de acceptat, deoarece acest tratament este umilitor, ii pune intr-o situatie de inferioritate fata de partenerii lor europeni, carora nu li se solicita invitatii cand se deplaseaza in Romania in scopuri comerciale. "Oamenii de afaceri sunt cei care incheie contracte, care le urmaresc, care produc profit, care platesc bani la buget. A le pune niste piedici este contraproductiv", a declarat Stefan D. Popa, presedintele CCIB.

In plus, aceste masuri sunt surse pentru coruptie si birocratie, motiv pentru care Camerele de comert cer Ministerului de Interne sa gaseasca alte solutii pentru a stopa trecerea peste granita a persoanelor care strica imaginea Romaniei. "A incrimina pe toata lumea pentru ca unii gresesc nu este o solutie", a mai spus Popa. (Daniela Ivan)

RESTITUITE IN TREI ZILE
Romanii care au ramas la granita fara pasapoarte si care pot justifica depasirea termenului de sedere in strainatate vor primi in cel mult trei zile actele de calatorie, a anuntat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Astfel, documentele de calatorie ridicate de la cetatenii romani vor fi triate in functie de judetele de care apartine organul emitent si vor fi transmise catre acestea prin structurile teritoriale ale Serviciului Roman de Informatii. Transmiterea pasapoartelor se va face prin posta speciala, de doua ori pe zi. De asemenea, pentru a fluidiza traficul si a simplifica procedurile, conducerea ministerului analizeaza posibilitatea schimbarii modalitatii de aplicare a masurii de suspendare a dreptului de folosire a pasaportului. Noul sistem avut in vedere presupune introducerea cetatenilor care au depasit termenul de sedere intr-o baza de date, fara retinerea documentului de calatorie, urmand a li se interzice iesirea din tara pana la reglementarea situatiei legale prin prezentarea documentelor justificative. Ministrul Blaga deocamdata se gandeste la o astfel de masura. Nu precizeaza insa cand va fi pus in practica noul sistem. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator tara romănii