x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rujeola - Alt deces

Rujeola - Alt deces

de Mariana Craciun    |    Magda Colgiu    |    07 Dec 2005   •   00:00

Spitalele din Constanta au intrat in carantina din cauza epidemiei de rujeola si a faptului ca in acest judet s-au inregistrat cele mai grave forme ale bolii. Inca un bebelus cu aceasta afectiune a decedat ieri-dimineata dupa ce fusese internat in stare grava. Este vorba de o fetita de sase luni din Mangalia care pe fondul rujeolei a suferit o bronhopneumonie. Copilul a fost internat la data de 2 decembrie la Spitalul de Boli Infectioase Constanta cu o afectiune respiratorie pe fondul unei rujeole in remisiune. Dupa trei zile de spitalizare, fetita a avut o evolutie multumitoare a starii de sanatate in ceea ce priveste bronhopneumonia, insa luni dupa-amiaza starea ei s-a agravat.

In aceste conditii, micuta a fost operata de urgenta, dar a decedat la cateva ore dupa interventia chirurgicala. DSP Constanta a cerut inca 3.000 de doze de vaccin antirujeolic si a decis in urma epidemiei, mai ales la copiii a caror varsta este mai mica de un an, deplasarea zilnica a unui specialist infectionist in sectiile de pediatrie ale spitalelor si a unui medic de Terapie Intensiva la Spitalul de Boli Infectioase Constanta. Alti doi copii se zbat intre viata si moarte si in spitalele din Buzau, acestea fiind doar ultimele cazuri grave ale unei epidemii care se extinde cu repeziciune in Romania.

E NECESAR VACCINUL? Medicii nu reusesc sa se puna de acord asupra necesitatii vaccinarii inainte de implinirea varstei de un an. Epidemia de rujeola de anul acesta este cea mai puternica din ultimii sapte ani. Din aceasta cauza, Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care medicii de familie sunt obligati sa le recomande parintilor sa vaccineze copiii impotriva rujeolei, incepand cu varsta de 7 luni. O parte a doctorilor este de parere insa ca vaccinul antirujeolic ar putea fi periculos pentru copiii mai mici de un an. Epidemiologii sustin insa ca vaccinarea copiilor este obligatorie in acest moment. In ultima saptamana, doi copii au murit la Constanta din cauza rujeolei, insa doar intr-un singur caz medicii au confirmat diagnosticul initial.

×
Subiecte în articol: observator