x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a dat liber la spart conducte!

S-a dat liber la spart conducte!

04 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
SOC - Jandarmeria renunta la paza magistralelor petroliere Jandarmeria Romana va ridica toate dispozitivele de paza si interventie la conductele de transport a produselor petroliere pana la data de 28 februarie. Asta pentru ca beneficiarul nu a asigurat dotarile necesare si are datorii de 147 de miliarde de lei.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

OBIECTIV PARASIT. Jandarmii vor mai raspunde de paza conductelor de petrol doar pana la sfarsitul lui februarie
Intr-un comunicat remis presei ieri de Jandarmeria Romana se arata ca incepand cu data de 1 februarie, prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, a fost dispusa ridicarea pazei si interventiei la toate conductele magistrale. In octombrie 2004, Jandarmeria a anuntat beneficiarul ca au nevoie de 150 de mijloace de transport, dar beneficiarul nu a asigurat decat 28, din cele 426 de statii de emisie-receptie jandarmii au primit doar 130, iar din cele 14 spatii pentru cazarea efectivelor nu a asigurat decat patru. La toate aceste neajunsuri se adauga si faptul ca beneficiarul are fata de Jandarmerie datorii de peste 147 de miliarde de lei, rezultate din executarea pazei.

MOTIVATIE. Misiunea de asigurare a pazei conductelor magistrale de transport produse petroliere a revenit Jandarmeriei Romane prin HG nr. 151/2002. Prin acest act normativ se stabilea ca Jandarmeria asigura paza pentru conductele magistrale de transport, exclusiv a statiilor de pompare sau comprimare si a capacitatilor de depozitare, iar finantarea acestor posturi este asigurata integral de catre beneficiarii de paza. Cei 1.225 de kilometri de conducta (840 de km ai SC Conpet SA si 385 km ai SC Petrotrans SA) au fost asigurate cu 2.110 jandarmi (impartiti in trei schimburi de lucru). In total a fost pazita 90% din lungimea totala, cu doar 65% din totalul necesar de efective pentru acest tip de misiune. Diferenta de 1.092 de posturi nu a fost incadrata din cauza lipsei fondurilor de salarizare asigurate de beneficiarii de paza. Ministerul de Interne asigura totusi ca respectivele conducte nu vor fi lasate de izbeliste, intrucat jandarmii nu-si vor parasi posturile decat in momentul in care proprietarii conductelor vor angaja firme de paza, care sa preia obiectivele aparate de jandarmi. Dar, din pacate pentru acesti proprietari, aceste servicii trebuiesc platite. In urma unificarii celor doua societati transportatoare - august 2004 - (SC Conpet SA si SC Petrotrans SA), SC Conpet SA, ca unic transportator de produs petrolier, a solicitat la inceputul lunii septembrie restructurarea dispozitivelor de paza si reducerea cu un numar de 504 a posturilor de paza.

FURTURI. In septembrie 2004 s-a aprobat aceasta solicitare, Jandarmeria reducand lungimea conductelor asigurate cu paza la 779 km. Imediat s-a dat atacul la conducte, crescand furturile de combustibil in judetele Constanta, Prahova si Ilfov. Cu toate neajunsurile, jandarmii au descoperit 511 instalatii artizanale, au prins in flagrant 660 de persoane, au confiscat 20 de autoturisme folosite la furtul de combustibil, opt cisterne, doua autoutilitare, un autocamion si 28 de carute. Astfel, jandarmii au recuperat produse petroliere in valoare de 28,2 miliarde de lei: 825 tone benzina, 304 tone motorina, 11 tone gazolina, 81 tone titei, 69 tone reziduuri.

Pentru a obtine aceste rezultate au fost organizate 80.841 de controale, filtre, pande si descinderi.

×
Subiecte în articol: observator paza