x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a mai stins un profesionist

S-a mai stins un profesionist

de Magda Colgiu    |    Raluca Cret    |    04 Apr 2009   •   00:00
S-a mai stins un profesionist

Un ofiţer român a fost ucis ieri-dimineaţă, în Afganistan, într-un schimb de focuri de armă cu insurgenţii. Căpitanul Petre Tiberius făcea parte din Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale "Vulturii".



El conducea o misiune de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi, când, în jurul orei 4:00 (ora României), la aproximativ 80 de kilometri SV de Kabul, ofiţerul român a fost împuşcat. El a fost evacuat de urgenţă cu un elicopter MEDEVAC, iar în jurul orei 4:30 a decedat pe timpul transportului către spital.

În vârstă de 33 de ani, căpitanul Petre se afla la a doua lui misiune în teatre de război, fiind policalificat: practica paraşutismul, alpinismul şi era scafandru. Ofiţerul era căsătorit, avea o fetiţă de un an şi locuia în oraşul Iernut, judeţul Mureş. "Căpitanul Petre conducea o subunitate de intervenţie rapidă şi avea misiunea de eliberare unei forţe ale aliaţilor aflată în încercuirea talibanilor", a susţinut maiorul Dorel Danciu, purtătorul de cuvânt al Unităţii 01010 la care era angajat ofiţerul.

Corpul căpitanului Petre Tiberius va fi repatriat zilele următoare, când va fi organizat şi un ceremonial special, la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, a declarat că familia căpitanului ucis în Afganistan va primi 80.000 de euro asigurare de viaţă, din partea firmei de asigurări, precum şi circa 100.000 de lei din partea Ministerului Apărării.

ÎNAINTAT ÎN GRAD
Ieri, Ministrul Apărării Naţionale a semnat, la propunerea şefului Statului Major General, ordinul de înaintare la gradul de maior (post-mortem) a căpitanului Petre Tiberius.
Petre Tiberius este cel de-al doilea militar român ucis în Afganistan în acest an, incidentul având loc în prima zi a Summitului NATO, pe agenda căruia figurează şi problema Afganistanului şi necesitatea suplimentării efectivelor din această ţară.

Din 2003, de la începutul participării României la misiunea NATO din această ţară, zece militari români au fost ucişi în Afganistan.
În prezent, România are în Afganistan 956 de cadre, potrivit MapN, iar militarii români din forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF în zona de est a Afganistanului

Decorat de preşedinte

Preşedintele Băsescu a semnat decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, maiorului Petre Marcel Tiberius (foto). Şeful statului l-a decorat pe militarul român "în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în timpul căreia şi-a sacrificat viaţa", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: observator