Premierul Emil Boc s-a dus luni seara la TVR cu aceeasi poezie pe care o repeta ori de cate ori are ocazia. Iar la televiziunea publica a fost intr-adevar o ocazie. Desi ar trebui sa enerveze, ca orice placa stricata care reda mereu aceeasi frantura de melodie, premierul Boc reuseste sa provoace ilaritate, si nu pentru ca ar fi vreun comic, ci prin consecventa. Iar fragmente din stenograma interviului de la TVR sunt elocvente in acest sens.
***
Alina Stancu: Bun, dar ce trebuie sa inteleaga telespectatorii in momentul in care spuneti: nu dam drumul la robinetul de masuri populiste, pentru ca astazi vorbiti totusi de cresteri de salarii si de pensii, in conditiile in care nu aveti niste date care sa va permita asta?
Emil Boc: Nu, haideti sa ne lamurim si de cresterile de salarii si pensii. Repet, colegii care nu sunt membri ai Guvernului au o mai mare libertate de exprimare, pentru ca sunt declaratii care nu obliga direct, ca si cum obliga un executiv. Cand a spus primul-ministru, ministrul Finantelor ca creste cu atat, atunci asa trebuie sa se intample, sau se recupereaza atata, trebuie sa se intample. (n.r. – 'colegii' care au mai mare libertate de exprimare sunt cei care l-au mandatat pe premier sa insiste la FMI pentru majorarile salariale si de pensii)
***
Alina Stancu: Opozitia spune ca nu aveti temei legal, domnule prim-ministru. Asta sustine Opozitia. Se incalca cinci legi in vigoare daca s-ar trece la majorari de pensii si salarii, in conditiile in care ele nu sunt prinse in bugetul de stat pe 2012 si am stabilit prin Legea bugetului, votata de Parlament, ca pensiile si salariile raman inghetate.
Emil Boc: Eu spun ca s-ar incalca in primul rand legea daca s-ar da bani in salarii si pensii fara sa aiba acoperire in economie. Asta ar fi o crima si intr-adevar un lucru complet ilegal. Daca ai da salarii si pensii acum fara sa ai acoperire in economie. (n.r. – in aceeasi zi, prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde anunta ca premierul a fost 'mandatat' de coalitia de guvernamant sa negocieze cu FMI majorarea salariilor si pensiilor)
***
Alina Stancu: Ce puteti spune astazi, domnule prim-ministru: se maresc sau nu salariile si pensiile din 1 aprilie?
Emil Boc: Astazi nu putem sa dam o promisiune in acest sens. As fi incorect sa spun ca 'da, de la 1 aprilie – mai ales ca e si ziua pacalelilor – putem vorbi de majorari de salarii si pensii'.
***
Alina Stancu: Un alt telespectator spune asa, domnule premier, ati luat masura suspendarii in 2012 a taxei auto, aveti o lista a celorlalte cerinte ale protestatarilor, in afara, daca vreti, de cele care incep cu 'jos', si pe care sa le luati sa le analizati punct cu punct, cu ministrii de resort, asa cum ati facut in cazul taxei auto?
Emil Boc: Taxa auto nu a fost anulata, a fost doar amanata un an de zile.
Dan Cristian Turturica: De ce?
Emil Boc: Pentru un motiv care eu spun ca este unul ce tine si de locurile de munca din tara noastra, si de a nu pune in dificultate oamenii care nu au avut timp sa decida ce fac cu masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru ca acum, daca le vindeau dupa taxa asta noua, cei care cumparau trebuiau sa plateasca o suma de bani destul de mare. Si atunci am lasat la indemana oamenilor un interval de timp sa vanda daca doresc sa vanda, ca dupa aceea se inchide aceasta perioada si mergem pe legea stabilita de Parlament.
Alina Stancu: Deci nu are nici o legatura aceasta decizie cu presiunea strazii, spuneti.
Emil Boc: Eu nu spun ca are legatura cu... Oamenii in piata au cerut lucruri absolut diverse si diversificate si cu totii, de buna credinta, eu ii inteleg pe oameni, fiecare are o problema, de la diminuarea salariului la pierderea locului de munca, la pierderea dreptului pentru revolutionari. Sunt foarte multe lucruri cerute acolo.
***
Dan Cristian Turturica: Credeti ca PDL va castiga alegerile in acest an?
Emil Boc: Eu sunt convins ca PDL va recupera din procentele pierdute ca urmare a masurilor grele, dar necesare pe care le-a luat si depinde tot de noi, de partid, cat de mare sa fie aceasta recuperare. Eu spun ca va fi una consistenta.
Dan Cristian Turturica: Deci spuneti de fapt ca sunteti constient ca veti pierde alegerile, de fapt.
Emil Boc: Nu. Spun, acum voiam sa spun: sunt cu mare incredere sa spun ca actuala coalitie, din care face parte si PDL, va fi aceea care va continua guvernarea dupa 2012. Asta vreau sa spun si cred ca sunt foarte multe argumente care imi vor da dreptate. Astazi nu, ca astazi, daca ne uitam la sondaje, veti spune 'nu ai dreptate'.
Alina Stancu: Avem un sondaj IMAS, care arata la optiuni de vot, la alegerile parlamentare, unde se afla USL si PDL.
Emil Boc: Va asigur insa ca pana la alegerile parlamentare mai este cale lunga, ca PDL are potentialul sa refaca procentele, determinate, repet, de masurile dure luate...
Dan Cristian Turturica: Dvs. ca premier?
Emil Boc: Eu vorbesc de partid aici.
Dan Cristian Turturica: Despre asta intrebam, pentru ca sunteti si premier, si presedinte de partid.
Emil Boc: Cu mine intr-o forma sau alta este mai putin important, important este ca partidul sa isi recupereze procentele pe care le merita datorita faptului ca a avut curajul sa ia masurile necesare la timpul si la momentul potrivit. La asta vreau sa ma refer.
Alina Stancu: PDL a ajuns la 15,8% in sondajul IMAS de astazi, spre deosebire de USL, care a crescut la 53,40% fata de decembrie anul trecut.
Emil Boc: In alte sondaje USL este la 46%.
Alina Stancu: Dar va ingrijoreaza rezultatele astea?
Emil Boc: In unele este in jur de 50%. Eu am spus inca de mult ca USL, incet, dar sigur, coboara sub 50% si in multe sondaje este deja sub 50% si asta este o dovada a faptului ca, oricat de grele au fost masurile astea luate de PDL si de coalitie, nu a crescut USL spectaculos, pentru ca oamenii nu ii vad ca principala si de netagaduit alternativa in Romania. Asta este dovada faptului ca noi, PDL si coalitia, avem inca o cale deschisa sa recuperam ceea ce am pierdut din punct de vedere politic.
Alina Stancu: De la 15,8%, domnule prim-ministru?
Emil Boc: Eu spun: se poate recupera nu cu populisme, nu cu masuri ieftine, care sa arunce praf in ochii oamenilor, se poate recupera numai cu responsabilitate, sa se explice inca o data ce a facut si sa arate ce face pentru viitorul acestei tari si sa dea oamenilor certitudine ca masurile pe care le iau au viitor economic si consistenta, si nu de praf in ochi.
Dan Cristian Turturica: Dar si a celor din PDL. Aveti ceva de gand sa faceti concret, in urma acestui mesaj, pe care recunoasteti ca strada vi-l da, ca este ceva in neregula cu partidele romanesti, deci inclusiv cu PDL? Aveti de gand sa schimbati ceva concret?
Emil Boc: Am si inceput sa schimbam.
Dan Cristian Turturica: Ce?
Emil Boc: In numele colegilor mei de partid de la tribuna Parlamentului mi-am cerut public scuze in fata romanilor pentru declaratiile stangace ale unor colegi cu privire la calificative adresate protestatarilor.
Dan Cristian Turturica: Dar, de exemplu, nu aveti un regret ca nu l-ati sustinut pe Raed Arafat, atunci cand a demisionat?
Emil Boc: Am demis un ministru, ca sa va... Demisia e un act unilateral. Dar sa inchei: am demis un ministru care e coleg de partid, care n-am avut sa-i reprosez nimic pe linie guvernamentala, pentru ca a fost un ministru de Externe care si-a facut datoria, dar, pentru o expresie care n-a fost potrivita la momentul potrivit, am considerat ca un membru al Guvernului nu are voie si nu are dreptul sa lase macar ca urma de interpretare o afirmatie care sa-i poata jigni pe cei care protesteaza pe buna dreptate si este un drept recunoscut intr-o societate democratica.
Alina Stancu: N-ati exagerat, punand mana pe lopata, acolo, ca daca tot ati ridicat...?
Emil Boc: Eu n-am..., nefiind pe acasa sau sa ma uit la televizor, n-am vazut cat de mult s-a discutat acel gest, acele participari ale mele in teren. In primul rand, m-am dus sa-mi exprim solidaritatea, sprijinul fata de oameni care prin ger, prin viscol, au salvat vieti umane.
Alina Stancu: Stiti ca oamenii nu se-asteapta ca premierul sa puna mana pe lopata la fizic si sa dea un metru cub de zapada.
Emil Boc: Stati un pic. Eu am invatat de la mama si de la tata de acasa ca nici o munca nu-i rusinoasa pe lumea aceasta atat timp cat esti cinstit si o faci corect si faptul ca am ajutat alaturi de niste militari care venisera, saracii, in frig sa ne ajute sa iesim dintr-o situatie disperata, de a fi alaturi de ei, n-am considerat ca este un gest deplasat. Este o forma de solidaritate, e o forma, cum sa zic, de viata.
Alina Stancu: Ati fi dispus sa va depuneti mandatul, daca presedintele v-ar cere explicit acest lucru?
Emil Boc: N-am avut asemenea discutii si nu purtam in asemenea termeni. Eu toate solutiile pe care le-am luat cu presedintele, le-am luat impreuna, nu in urma unor ultimatumuri sau a unor discutii de acest fel.
Alina Stancu: Daca ati ajunge la aceasta discutie, ati fi dispus sa va depuneti mandatul?
Emil Boc: Problema nu e pusa in termenii corecti. Eu cred ca problema trebuie pusa in ceea ce avem in momentul de fata: parteneriat. Toate deciziile pe care le-am luat cu privire la Romania – ca a vizat executivul, unele masuri mai nepopulare – le-am luat in urma parteneriatului si a discutiilor comune pe care le-am avut.
Dan Cristian Turturica: Si in ce conditii v-ati depune mandatul, atunci?
Emil Boc: Aceste lucruri nu se discuta public la televizor.
Dan Cristian Turturica: Nu, dar, in contextul actual, in ce conditii v-ati depune mandatul?
Emil Boc: Nu sunt chestiuni care sa aiba in vedere si nu poti sa spui: daca se indeplineste conditia X, Y, Z, imi depun mandatul. Am spus-o de fiecare data: mandatul unui prim-ministru stii cand incepe, nu stii cand se termina. Stiu ca ai nevoie de responsabilitate in gestionarea functiei publice pe care o ai si trebuie de fiecare data, dincolo de interesele unora sau altora, sa te uiti la interesul general si acest lucru il voi avea intotdeauna in vedere.