x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sâmbătă noaptea vom dormi cu o oră mai puţin. Pe 25 martie, România trece la ora oficială de vară

Sâmbătă noaptea vom dormi cu o oră mai puţin. Pe 25 martie, România trece la ora oficială de vară

23 Mar 2012   •   14:16
Sâmbătă noaptea vom dormi cu o oră mai puţin. Pe 25 martie, România trece la ora oficială de vară

Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora, ora 3.00 va deveni ora 4.00, astfel ca duminica va fi cea mai scurta zi din an, cu numai 23 de ore.

CFR Calatori a anuntat ca trecerea la ora de vara nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi mici intarzieri pentru garniturile aflate in circulatie intre orele 3.00 si 4.00 (ora de iarna). Astfel, 43 de trenuri InterRegio si 41 de trenuri Regio vor fi afectate de schimbarea de ora, acestea urmand sa recupereze intarzierile pe traseu.

Trenurile de calatori vor pleca din statii dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3.00, respectiv ora 4.00 de vara. Dupa ora oficiala de vara, trenurile vor pleca din statii conform orelor din mersul trenurilor.

Trenurile spre Republica Moldova, Unga94bb057ba7775fb66f4b2ab9e785f488ria, Serbia, Ucraina si Bulgaria vor circula normal, dupa orele trecute in mersul trenurilor, pentru ca trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi si in aceste state.
94bb057ba7775fb66f4b2ab9e785f488
Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si GMT) va fi de trei ore.

O idee a lui Benjamin Franklin

Ora de vara a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in 1939 a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00,00, si prima duminica din octombrie, ora 1,00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

In anul 1979 Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar in anul 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa.

La 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national, din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea DST-ului (daylight saving time). De atunci, ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna, Arizona fiind singurul stat american care nu a adoptat DST.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai - 16 octombrie), apoi tari precum: Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.

In prezent ora de vara, este folosita de 70 de tari din intreaga lume, dar nu toate tarile au aceleasi perioade pentru schimbarea orei de vara. Exista multe state care au introdus doar experimental ora de vara.

China a utilizat ora de vara in perioda 1986 - 1991, iar Japonia nu a introdus folosirea orei de vara.

De asemenea tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica ora de vara deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului.

Rusia a anuntat ca va renunta, din toamna anului 2011, la trecerea la ora de iarna, dupa 30 de ani de la instituirea acestei practici. (AGERPRES)

×
Subiecte în articol: trenuri întarzieri ora de vara