Alianţa pentru Sănătate din România atrage atenţia că în lipsa unei rectificări bugetare, sistemul de sănătate din România nu va mai putea asigura serviciile garantate populaţiei, iar pacienţii vor fi obligaţi să plătească toate serviciile medicale.
În cadrul unui comunicat de presă, APSR susţine că măsurile luate de cele trei guverne care au condus România în ultimul an au condus la o situaţie fără precedent, sistemul de sănătate rămânând fără finanţare în trimestrul IV.
"Sistemul de sănătate necesită atenţie acum. Este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a nu intra în colaps. În acest moment este nevoie de finanţare, de o rectificare bugetară, orice altă măsura fiind inutilă" a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele APSR.
"Sistemul de sănătate este un sistem închis, nu putem vedea nicăieri pe site-uri bugetele aprobate şi execuţia bugetară a acestora în timp real. Nu cunoaştem câte fonduri au fost cheltuite până la un moment dat pentru servicii sau pe programe naţionale. Trebuie imperios crescută transparenţa cheltuirii banilor publici. Ne întrebăm care sunt modalităţile sau soluţiile, prin care putem face ca sistemul să funcţioneze normal, să responsabilizăm persoanele desemnate în funcţiile de decizie pentru a lua măsurile urgente care să ne salveze de la acest declin atât ca specialişti şi furnizori cât şi ca pacienţi care căutăm sănătatea într-un sistem bolnav!” a continuat acesta.
"În prezent, pacientul român nu mai beneficiază de statutul de asigurat la serviciile de sănătate decât scriptic. Rolul asigurării de sănătate este să preia riscul financiar în caz de boală. Practic, trebuie să plătim sume accesibile atunci când suntem sănătoşi pentru a nu mai plăti sume mari şi inaccesibile în cazul în care ne îmbolnăvim pe neaşteptate. În realitate, decontările de către sistemul public de asigurări de sănătate au devenit tot mai scăzute, ajungând la cote care nu mai reprezintă acoperirea riscului financiar. Pacienţii plătesc de cele mai multe ori între 60 şi 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate. Motivul principal este subfinanţarea gravă a sistemului de sănătate, astfel încât s-a ajuns la restrângerea masivă a rolului CNAS în condiţiile în care pacienţii plătesc cotele de contribuţie la sistem. Care mai este rolul CNAS dacă nu îi sunt asigurate fondurile necesare?" a subliniat Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Lipsa finanţării afectează toate zonele sistemului de sănătate, de la servicii la distribuţia de medicamente. Lipsa unor bugete corespunzătoare obligă furnizorii de servicii medicale să apeleze la plata acestora pentru a putea continua să funcţioneze. întârzierile plăţilor, plafoanele foarte mici şi epuizarea fondurilor sunt principalele motive pentru care multe unităţi medicale din ţară nu pot oferi serviciile lor fără plata suplimentară din partea pacienţilor.
"Blocajul financiar din sistemul de sănătate – pe care l-am prevăzut încă din luna mai – a afectat şi furnizarea de medicamente, transformându-se astăzi în imposibilitatea continuării activităţoi de distribuţie a medicamentelor. Actualmente se plătesc facturi aferente lunii octombrie 2011. în niciun act legislativ nu apare menţionarea termenelor de plată, lipsa de transparenţă şi predictibilitate împiedicând orice şanse de continuare a activităţii", susţine Dr. Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România.
"Alianţa a înteles să fie alături de instituţiile care gestionează sănătatea, dar lipsa continuităţii proiectelor noastre şi a rezultatelor concrete (cauzate în special de schimbările politice frecvente), descurajează şi defavorizează atât furnizorii cât şi pacienţii, cu urmări dramatice asupra celor din urmă. Noi nu lăsam pacienţii să moară dar Guvernul trebuie să îşi asume finanţarea sistemului de sănătate, altfel, vor muri furnizorii", încheie comunicatul APSR.