Managerul Spitalului Județean Slatina reclamă că Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a livrat în decembrie sânge cu probleme, ieri solicitând Ministerului Sănătății un control şi totodată rearondarea unităţii la un alt centru.
O suspiciune de infectare cu virus B a unui pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care în decembrie a avut nevoie de transfuzie, a determinat conducerea unităţii spitaliceşti să solicite Ministerului Sănătăţii un control la Centrul de Transfuzie Sanguină, dar şi arondarea, până se lămuresc lucrurile, la centrul din Craiova, scrie gazetanoua.ro.
Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a informat, în urmă cu două zile, comisia de hemovigilenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina că în 19 februarie la centru s-a prezentat un donator fidelizat, cu grup AB Rh pozitiv, cu cinci donări în antecedente şi monitorizat biologic, însă la ultima donare s-a identificat un titru crescut al antigenului HBs, ridicând suspiciunea unei infecţii cu virus HBs. Episodul anterior de donare s-a produs la începutul lunii decembrie, iar din sângele donatorului s-au livrat două produse către Spitalul Judeţean de Urgenţă.
La acest moment se aşteaptă confirmarea sau infirmarea suspiciunii de la Institutul Naţional de Imunologie, în cazul în care se confirmă prezenţa virusului hepatic B impunându-se convocarea urgentă a comisiei de hemovigilenţă pentru a se stabili conduita medicală pentru pacienţii care au primit transfuzii cu produsele în cauză.
„Cred că Centrul de Transfuzii avea obligaţia, şi legal, şi moral, să livreze un sânge bun. (...) Vom anunţa Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. Cerem un control la CTS şi rearondarea spitalului la centrul din Craiova. Noi am informat şi pacientul care a beneficiat de transfuzie, acum se află în spital. Doamne-Ajută să fie o alarmă falsă!”, a declarat managerul Andrei Iordache.
Şefa centrului, medicul Ramona Lesnic, se apără spunând că s-a urmat punct cu punct procedura.
„Pacientul vine, este chestionat în faţa medicului înainte de donare, semnează un formular, este investigat. Ăsta este riscul, de aceea transfuzia este o procedură la care se apelează în ultimă instanţă, nu este un moft. Este vorba de perioada de incubaţie a oricărei boli. Noi ne chestionăm donatorii, ei sunt obligaţi să ne răspundă la întrebări, sunt întrebări legate inclusiv de ce intervenţii chirurgicale au suferit, de ce stil de viaţă duc, însă nu avem siguranţa că nu ne mint”, a declarat Lesnic.
În cazul unei transfuzii riscul este semnificativ şi pentru contractarea altor boli, cum ar fi sifilisul sau HIV/SIDA, în perioada de incubaţie a bolii analizele care se efectuează în cazul oricărui donator putând fi bune. Acest risc ar putea fi, în schimb, diminuat doar prin reconsiderarea protocolului de donare, în sensul de a se impune prezentarea la donare cu buletine de analiză anterioare, a mai susţinut şefa CTS.