x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satul solar din Londra

Satul solar din Londra

de Anca Aldea    |    25 Iun 2007   •   00:00
Satul solar din Londra

Intr-o zonă de la periferia Londrei a fost ridicat şi dat in funcţiune un complex de locuinţe şi birouri unic in Marea Britanie. Clădiri sută la sută ecologice, cu un design interesant, cu pălărioare ţuguiate pe acoperiş, inconjurate de grădini, părculeţe, locuri de joacă pentru copii...

Există, in ţările foarte dezvoltate, conştiinţă publică şi bani suficienţi pentru proiecte ambiţioase de eficienţă energetică. Grupul de dezvoltare BioRegional, asociaţia Peabody Trust şi arhitectul londonez Bill Dunter au reuşit, in numai trei ani, să ridice, intr-un cartier periferic din Londra, un complex de locuinţe şi spaţii de birouri şi de joacă sută la sută ecologic. Complexul The Beddington Zero Energy Development, pe scurt BedZED, este cea mai mare şi prima comunitate cu zero-carbon din Marea Britanie. La BedZED locuiesc astăzi 220 de oameni, dintre care doar două treimi sunt rezidenţi permanenţi, din cealaltă categorie făcănd parte muncitorii care asigură bunul mers al instalaţiilor din complex, dar şi al păşunilor şi spaţiilor de parcare din jur.


O SOLUŢIE SIMPLĂ. O vizită la BedZED il lasă cu gura căscată, la propriu, pe orice european, care nu ştie de ce la el acasă autorităţile se foiesc, de exemplu, de trei ori inainte să scoată din buzunar o sumă rezonabilă pentru ridicarea unor diguri in zonele cu potenţial de inundaţie sau se perpelesc in treburi birocratice pănă să ia o decizie ecologică.
Deşi nu foloseşte soluţii high-tech sau SF, complexul BedZED din cartierul londonez Hackbridge, dat in uz in 2002, reprezintă cea mai eficace soluţie ecologică, in care piesa de rezistenţă constă in minimalizarea nevoilor de energie a locatarilor. Clădirile de locuinţe, orientate spre sud, au capacitatea de a atrage căldura şi lumina solară, printr-un fel de ecrane solare reflectorizante amplasate pe acoperişuri. O soluţie eficientă, de vreme ce proprietarii lor nu sunt nevoiţi să suporte aceleaşi cheltuieli la lumină pe care le au britanicii din centrul Londrei, susţine Simon Corbey, gazda noastră de la BedZED. Tot pentru acoperiş, arhitectul a proiectat un fel de coifuri mari şi colorate, care se deschid şi se inchid in funcţie de anotimp şi au rolul de a ventila aerul. Materialele de construcţii sunt capabile să reţină căldura şi să o elimine incet, menţinănd astfel o temperatură internă confortabilă. La fel ca şi celelalte utilităţi ale casei, sistemul de canalizare a fost bine găndit. La subsolul fiecărei clădiri, un cazan uriaş adună apa de ploaie pentru a o refolosi in punctele sanitare, dar şi la udarea grădinilor din jur. Â
Apartamentele sunt scumpe aici, la BedZED, dar toate cheltuielile casei abia dacă ating jumătate din banii pe care o familie din alt colţ al Londrei ii plăteşte.


Măndrie naţională

Intr-un discurs imperativ despre măsurile pe care toţi londonezii ar trebui să le adopte pentru a face faţă problemelor puse de incălzirea globală, Ken Livingstone, primarul Londrei, le-a cerut factorilor competenţi să construiască, in fiecare cartier din capitala britanică, cel puţin un complex similar cu cel de la BedZED. Deşi costurile unui astfel de complex sunt uriaşe pentru buzunarul unui stat est-european, de exemplu, Marea Britanie se poate măndri cu rolul său de lider in soluţionarea schimbărilor climatice. In plus, pănă in 2016, toate zonele din Marea Britanie ar trebui să fie regiuni cu zero carbon. Pentru că acest lucru nu se poate face in timp real, Ministerul britanic al Mediului a anunţat că cel puţin 629.000 de case eficiente energetic ar trebui ridicate in această perioadă.

×
Subiecte în articol: verde! bedzed