UPDATE - Românii au intrat cu forța în cimitirul de la Valea Uzului.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit la Antena 3, unde a spus că acesta este ultimul lucru de care are nevoie România.
”Ultimul lucru de care are nevoie România în acest moment este un conflict interetnic, ultimul lucru! Acum, pentru România, un conflict interetnic ar fi devastator. Nu este o glumă! În cel mai scurt timp, autoritățile trebuie să liniștească lucrurile, trebuie găsită o soluție la cel mai înalt nivel, dacă mă întrebați. Pentru o Românie ruptă de statul subteran, de toate abuzurile, de toată propaganda otrăvită, un conflict interetnic poate însemna orice, tot ce-i mai rău pentru această țară” a comentat analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
UDMR a solicitat, din nou, intervenţia urgentă a Guvernului în vederea soluţionării problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti, iar hotărârea consiliului local al localităţii din judeţul Bacău şi construcţiile demarate sunt nelegale - au arătat, miercuri dimineaţă, parlamentarii UDMR din judeţul Harghita, Korodi Attila şi Tanczos Barna.
În contextul Sărbătorii Înălţării Domnului, consacrată şi ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului. În aceste momente, accesul românilor în cimitir ar fi blocat, potrivit Antena 3.
S-a oficiat o slujbă de comemorare în partea unde sunt îngropați eroii români.
După ce maghiarii au stat în fața cimitirului, făcând un lanț uman timp de 2 ore, aceștia au început să plece de la cimitir, conform Antena 3.
Europarlamentarul PSD Carmen Avram a comentat la Antena 3 situația din zonă:
”PSD a făcut de ceva vreme un apel la calm și la respect reciproc. E loc pentru toată lumea. Și pentru români și pentru etnicii maghiari. Ce cred eu însă, este că dacă există instigări, acestea au toate șansele de reușită pe fondul acesta de ură, care s-a răspândit în România, și care a cuprins toată țara. Pe un fond de ură preexistent, oamenii pot folosi orice pretext au la îndemână pentru a se răzbuna pe oricine și pentru a crea focare de violență. Astfel de instigări au șanse de reușită dacă statul este slab. Și cum faci un stat slab? Atacându-l în permanență! A fost atacat Guvernul acestei țări de doi ani și ceva în continuu și pus în defensivă permanent. În momentul în care ai impresia că la București lucrurile sunt concentrate pe cu totul altceva decât pe bunăstarea românilor sau pe situațiile tensionate din țară, atunci profiți de neatenție și începi să-și rezolvi niște probleme. Cred că trebuie să ne liniștim mai întâi și apoi să avem pretenția de la niște lideri care au un discurs spre extremist să fie temperați. Modelul vine de la noi”, a declarat Carmen Avram, joi după amiaza.
Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte. Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
Amintim faptul că în urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarul comunei Sânmartin, Gergely András, au închis Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ, hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin. Decizia a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita
Apoi, Consiliului Județean Harghita a decis să introducă un program de vizitare a cimitirului militar internațional de la Valea Uzului.