x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal pe Parcul istoric Mogoşoaia

Scandal pe Parcul istoric Mogoşoaia

de Monica Andrei Capatos    |    30 Aug 2008   •   00:00
Scandal pe Parcul istoric Mogoşoaia

INTERESE  ●  Zona verde – “gătită” pentru investiţii
Parcul istoric al Palatului Mogoşoaia i-a încăierat ieri pe consilierii generali ai Capitalei. Nervos a fost şi primarul Sorin Oprescu, care a aflat abia cu cîteva ore înaintea şedinţei că intabularea a 12 hectare din cele 34 ale Parcului Mogoşoaie a fost făcută ilegal, în consecinţă atacînd-o în intanţă.INTERESE  ●  Zona verde – “gătită” pentru investiţii
Parcul istoric al Palatului Mogoşoaia i-a încăierat ieri pe consilierii generali ai Capitalei. Nervos a fost şi primarul Sorin Oprescu, care a aflat abia cu cîteva ore înaintea şedinţei că intabularea a 12 hectare din cele 34 ale Parcului Mogoşoaie a fost făcută ilegal, în consecinţă atacînd-o în intanţă.

Mafia de pe piaţa imobiliară nu a putut rata Palatul Mogoşoaia şi parcul istoric construit de Constantin Brâncoveanu. Ignorînd istoria, “băieţii deştepţi” s-au gîndit că nişte vile pe un domeniu boieresc ar fi bine venite. Buba a explodat ieri, cînd pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General au fost trecute două proiecte, unul referindu-se la o solicitare făcută de aleşii locali Guvernului în vederea emiterii unei hotărîri de trecere a 12 hectare, aflate în Parcul Mogoşoaia din domeniul public al statului şi din administrarea Consiliului Local Mogoşoaia în cel al Municipiciului Bucureşti. Al doilea proiect se referea la trecerea în acelaşi regim a bunurilor mobile şi imobile ale Ansamblului Curţii Domneşti. Numai că datele problemei erau puţin altfel. Cele două proiecte supuse votului erau nule din cauza unei ilegalităţi comise în luna mai de Consiliul Comunei Mogoşoaia. Acesta a ignorat o hotărîre a Guvernului care spunea clar că Parcul istoric al Palatului Brîncovenesc se află în domeniul public al statului, şi a trecut 12 hectare în domeniul public al comunei. Ba mai mult, le-a şi intabulat. Preţ de două ore, consilierii municipali s-au ciondănit, subiectul putînd fi evitat de la început dacă ţineau cont de solicitarea făcută de Oprescu: de retragere a celor două proiecte. “Nimeni n-a ştiut nimic pînă aseară (n.r. – joi seară), cînd viceprimarul din Mogoşoaia mi-a comunicat că cele 12 hectare aparţin comunei. Proiectele despre Palatul Mogoşoaia au mai fost trecute pe ordinea de zi de multe ori încă din 2007. Primăria riscă să se facă de rîs. Voi ataca în instanţă hotărîrea luată de Consiliul local din Mogoşoaia”, a spus primarul Sorin Oprescu. Consilierii generali au vociferat spunînd că au fost dezinformaţi.

ACUZE. Apoi, discuţia a fost axată de finanţarea Palatelor Brîncoveneşti. Cei de la PD-L şi PNG-CD au criticat faptul că acestea primesc, în prezent o finanţare de şapte milioane lei şi că în zonă sînt deja Planuri Urbanistice Zonale, care pot da curs dezvoltării unor afaceri imobiliare. După ce s-au acuzat de “mangleli”, aleşii Capitalei au votat primul proiect, cerînd Guvernului să ia o decizie care să clarifice situaţia.

“Nu am de gând să pierd palatele şi terenurile de lîngă palate. Am atras atenţia asupra felului în care se lucrează în Primărie şi de cine semnează aceste hotărîri. Sînt semnate de primar în urma unui referat şi reproşurile au fost făcute direct Direcţiei Culturale”, a spus Oprescu.

×
Subiecte în articol: observator mogosoaia