x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scarlatesti - Genocidul gainilor

Scarlatesti - Genocidul gainilor

de Nicoleta Butnaru    |    Florina Zainescu    |    29 Noi 2005   •   00:00

Pasari ucise cu mainile goale, azvarlite de vii in flacari sau incendiate cu bricheta. Nu, nu este vorba de scene dintr-un film de groaza, ci de fapte reale petrecute duminica in satul Scarlatesti, din judetul Braila.

MASACRU. Eradicarea celui de-al patrulea focar de gripa aviara din Romania a semanat mai mult a masacru decat a actiune de limitare a raspandirii virusului. Carantina de gradul I s-a instituit la Scarlatesti inca de sambata seara, de teama ca localnicii sa nu incerce sa scoata pasarile din sat peste noapte, dar actiunea de adunare a zburatoarele a inceput abia duminica dimineata. Celula de criza primise indicatii clare: pasarile trebuie bagate in saci, intoxicate mortal cu dioxid de carbon si abia dupa aceea sacii incendiati. Insa la fata locului aceste reguli au fost uitate. Medicii Directiei Sanitar-Veterinare au bagat pasaretul direct in containere si apoi au incercat eutanasierea lor: furtunul cu gazul mortal era bagat in container si pastrat acolo pana cand racaitul ghearelor pe plastic si tipetele pasarilor se stingeau.

BRUTALITATE. Dar cand capacul containerului se ridica, o pasare tasnea afara, tipand sfasietor. "Noroc" cu localnicii. Acestia o reperau pe fugara, ii rupeau gatul pe loc si apoi o aruncau in flacari. Iar cele care nu mureau erau arse de vii. Daca pasarile nu luau foc, tot localnicii se ocupau sa le incendieze cu bricheta. Cu mainile goale, fara a le pasa macar ca n-au apucat sa fie vaccinati.

URMAREA. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut ieri destituirea de urgenta a directorului DSV Braila, Cezar Vanatoru, si a directorului adjunct Gicu Dragan. Mai ales ca masacrarea pasaretului din Scarlatesti incalca legislatia nationala si europeana in vigoare si poate atrage oprobriul Comisiei Europene. Mai mult, medicul veterinar din localitate a fost amendat cu suma de 20 milioane lei vechi, intrucat acesta a pus un diagnostic gresit la probele recoltate din Scarlatesti. "A dat un alt diagnostic, iar probele au fost trimise tarziu la laboratorul din Bucuresti", a mentionat Flutur. (Nicoleta Butnaru Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: observator