x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scoli improvizate

Scoli improvizate

de Magda Colgiu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Scoli improvizate

Desi, oficial, astazi incepe anul de invatamant, nu toti elevii vor auzi clinchetul clopotelului in scolile in care au studiat pana in vara. Inundatiile din acest an si fondurile insuficiente sunt doar cateva dintre motivele pentru care reparatiile din cateva unitati de invatamant nu au fost finalizate.

Conform datelor Ministerului Educatiei, numai 84% dintre scoli sunt pregatite pentru noul an, iar foarte multe dintre ele nu au inca avize sanitare. Cele mai mari probleme se inregistreaza in mediul rural, mai ales in zonele afectate de inundatii.

SCOALA DIN CRASMA. In judetul Vaslui, unitatile de invatamant arata jalnic, zugraveala de pe pereti cade, parchetul e rupt, iar de garduri nici nu poate fi vorba. In localitatea Rafaila exista o singura scoala in care invata doar 300 de elevi, numar cu mult mai mic decat populatia scolara. Din aceasta cauza, edilul comunei a amenajat o sala de clasa intr-o incapere unde pana mai ieri functiona un bar. Crasma a fost mutata intr-o alta incapere care se afla exact langa sala de clasa. Parintii nu vad cu ochi buni acest lucru si declara ca le este frica sa isi trimita copiii la scoala din cauza clientilor barului. "Nu pot sa imi trimit copiii la scoala aici la crasma. Toata ziua e plin de betivi", a declarat un parinte din Rafaila. Nici directorul scolii din localitate nu aproba decizia primarului. "Barul este perete in perete cu sala de clasa. Nu vad cum vor putea iesi elevii in pauza alaturi de betivi", a declarat Stefan Zaharia, directorul scolii din Rafaila.

BISTRITA. Doua scoli nu isi pot primi elevii in prima zi din noul an de invatamant, deoarece lucrarile de reabilitare, derulate cu bani de la Banca Mondiala, nu au fost incheiate. Este vorba despre Scoala Generala "Grigore Silasi" din Beclean si de Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud. Elevii acestor institutii vor invata temporar in alte spatii. "Toti elevii merg la scoala, dar nu in unitatile unde au invatat pana acum. Sunt probleme in judetele Timis, Vaslui si Bacau", ne-a spus Paloma Petrescu, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar.

PROTEST
Dascalii au anuntat proteste chiar de astazi, prima zi de scoala. Ei sunt nemultumiti de salarii, dar si de banii putini alocati de la buget. Ministrul de resort Mircea Miclea nu este insa speriat de protestul lor si nici de situatia in care se afla multe dintre scolile romanesti. El a dat asigurari ca toate reparatiile vor fi finalizate pana la jumatatea lunii octombrie. Cat despre salariile profesorilor, ministrul s-a declarat in favoarea unei majorari, dar doreste si o evaluare permanenta a cadrelor didactice. Mircea Miclea va participa astazi la festivitatea de deschidere a anului de invatamant la o scoala primara din judetul Timis.
×
Subiecte în articol: observator scoala