x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se scumpesc gazele şi căldura. Şi ce dacă?

Se scumpesc gazele şi căldura. Şi ce dacă?

11 Oct 2010   •   00:00
Se scumpesc gazele şi căldura. Şi ce dacă?
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Gazele se vor scumpi cu 8% din cauza per­turbărilor provocate de acordarea exclusivă de gaze naturale de producţie internă către producătorii de îngrăşăminte chimice, conform calculelor făcute de experţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit unor surse din cadrul instituţiei. Dacă perspectiva scumpirii gazelor şi căldurii acordate în sistem centralizat este o certitudine, numai procentul cu care se va face mai este în discuţie printre reprezentanţii statului, mulţi dintre aceştia dând procente diferite pentru majorări.

Cu toate că scumpirile au loc într-o ţară care nu-şi revine din criză, cu salarii tăiate, taxe majorate şi inflaţie de 8%, pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, o creştere cu 5%-6% a preţului pentru pentru gaze naturale şi energie termică "nu este un capăt de ţară", după cum chiar el a declarat în emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV. "Chiar dacă preţul gazelor se va majora cu 5%-6%, pe familie lunar va însemna 2 lei, iar pe gigacalorie va fi 5,7 lei pe familie, dar este decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. (...) Nu cred că este un capăt de ţară pentru o familie (o sumă de - n.r.) 2 lei şi 5,7 lei", a afirmat Videanu, care deţine acum funcţia de prim-vicepreşedinte în PDL.

Fostul ministru Sebastian Vlădescu a de­­clarat joi că pe când încă mai deţinea portofoliul Finanţelor s-a discutat în Guvern despre o majorare a preţului gazelor cu 7%. O astfel de scumpire ar determina o majorare ceva mai mi­că şi la gigacaloria din Bucureşti, deoarece Elcen, producătorul de energie termică al Ca­pi­talei şi al Constanţei, foloseşte preponde­rent gazul natural şi păcura în procesul de producţie.

Compania a produs anul trecut 4,392 TWh energie electrică, aproape 7,5% din producţia înregistrată la nivel naţional. De asemenea, anul trecut, compania a realizat o cantitate de 6,302 milioane gigacalorii, reprezentând apro­ximativ 40% din producţia realizată la nivel naţional. Pierderile sale au urcat de la 345,5 milioane de lei în 2008 la 349 milioane de lei în 2009. Concomitent, Elcen a acumulat datorii totale de 569,7 milioane lei, din care 80,6 mi­lioane de lei la bugetul de stat şi 489,1 milioane de lei către companii private şi alţi creditori.

Dan Iulius Plaveti, preşedintele ANRE, a afirmat joi că în noiembrie instituţia va finaliza o analiză privitoare la evoluţia preţurilor gazelor naturale livrate consumatorilor.

Deşi Videanu afirma în luna august că ar putea trăi în provincie cu un salariu de 15 mi­lioane de lei vechi, o soţie şomeră şi un copil la facultate, în aceeaşi emisiune el s-a plâns că societăţile sale au credite de 22 de milioane de euro şi că "este foarte greu cu plata creditelor", pentru că "sunt milioane de euro care se plătesc anual". El a caracterizat creditele sale drept "o problemă", dar că cea mai mare satisfacţie a sa este că salariaţii de la firmele sale iau salarii rezonabile şi sunt mulţumiţi.

×
Subiecte în articol: observator