x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis: Vacanță pentru toți elevii, de luni, 2 săptămâni. Masca redevine OBLIGATORIE peste tot

Klaus Iohannis: Vacanță pentru toți elevii, de luni, 2 săptămâni. Masca redevine OBLIGATORIE peste tot

20 Oct 2021   •   19:13
Klaus Iohannis: Vacanță pentru toți elevii, de luni, 2 săptămâni. Masca redevine OBLIGATORIE peste tot

UPDATE:Președintele Klaus Iohannis a spus că Guvernul are în pregătire mai multe restricții pentru persoanele nevaccinate, între care restricții pe timp de noapte și certificat verde în majoritatea activităților zilnice. Restricțiile se vor aplica de luni, a spus, miercuri seara, președintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că deși este „regretabil”, trebuie să fie instituite restricții, iar acestea vor intra în vigoare de luni.

„Guvernul va hotărî în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, asta după ce Comitetul Național și experți în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme și le vor transpune și în limbaj juridic”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a dat doar câteva exemple în ceea ce privește restricțiile.

„Va fi restricționată circulația în noaptea, excepție făcând ce vaccinați și cei care, cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a spus că restricțiile se vor domoli pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și România va scăpa de pandemie.

"Tocmai s-a încheiat o şedinţă anunţată de ieri, la care au participat experţi, premierul. Am discutat despre vaccinare, şcoli şi restricţii. Vreau să fiu foarte clar din capul locului. Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia! 

Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu e aşa. Haideţi să vedem ce e în lume. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, s-au relaxat. În partea noastră de Europa, unde lumea e reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanşat o adevărat catastrofă, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. Dacă vreţi să terminăm cu pandemia, vaccinaţi-vă. Dacă vreţi să nu ajungeţi la ATI, vaccinaţi-vă. Nu îi credeţi pe cei care vă mint că ar fi periculos. Singurul lucru este că scăpaţi de boală. Şi scăpaţi cert de forme grave de boală. Iar noi, ca societate, scăpăm de pandemie.

Până atunci, e nevoie de restricţii prin care să avem grijă de cei vulnerabili.

Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii infectaţi, dar şi prin profesorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru 2 săptămâni.

Când vorbim despre protecţia individuală, nu întâmplător am venit cu mască. De luni, masca este obligatorie peste tot. Şi în interior, şi în exterior, şi la şcoală, şi în târguri, şi la cinema, şi pe stradă. 

 

Stire initiala: Președintele României, Klaus Iohannis, va avea miercuri, ora 17:30, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care vor participa Prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță Administrația Prezidențială.

Iohannis anunța marți instituirea unor măsuri „clare și restrictive”.

„Pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă și este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți, ca societate”, spunea șeful statului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis