Sute de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea protesteaza, la aceasta ora, fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului. Ei solicita vizita de urgenta a premierului si spun ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni. La aceasta ora, o parte a angajatilor a intrat in pavilionul central al combinatului Oltchim pentru a vorbi cu conducerea.
"Este un protest spontan, protestul disperarii. Suntem in dezastru, combinatul moare. Directorul general, domnul Constantin Roibu si-a inaintat demisia pentru ca asa se pare ca i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucuresti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem ca va avea vreun succes, toate semnele sunt ca se grabeste lichidare societatii. Nu mai avem curent, nu avem salarii si bonurile de masa de doua luni luate", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.
Salariatii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a vedea situatia cu care se confrunta combinatul.
"Cerem domnului Ponta sa vina aici la Ramnicu Valcea. Asteptam ca primul-ministru, ministrul Economiei si cel al Finantelor sa vina la Ramnicu Valcea sa rezolve problema Oltchimului ca acesta sa poata functiona la 65% din capacitate, iar privatizarea sa fie una reala, in sistem integrat, cu Arpechim Pitesti. Fiecare sectie a iesit spontan sa protesteze, urmand ca in cursul zilei de azi sa vedem ce o sa facem, le-a ajuns cutitul la os si angajatii combinatului sa iasa in strada", a mai spus Diculoiu.
Constantin Roibu si-a prezentat demisia
Constantin Roibu si-a prezentat demisia, incepand din 5 septembrie, din functia de director general al Oltchim, precum si din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al companiei, se arata intr-un raport transmis miercuri Bursei.
Impreuna cu Roibu au solicitat eliberarea din functii un numar de 15 directori si contabilul-sef, printre care directorul general adjunct productie si investitii, Nicolae Radu Olaru, si directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Acestia vor ramane la dispozitia companiei.
Constantin Roibu se afla la conducerea Oltchim din 1991. Decizia a fost luata in urma propunerii sefului OPSPI, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor catre angajati, precum si a lipsei de dialog intre seful OPSPI si managementul Oltchim. Impreuna cu Roibu au demisionat alti 16 directori din cadrul companiei.
Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea si de la Divizia Petrochimica Bradu Oltchim din Pitesti au declansat un protest spontan miercuri, nemultumiti de faptul ca nu si-au primit inca salariile, dar si pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta combinatul.
Cei 3.400 de salariati ai companiei nu si-au primit nici salariile si nici bonurile de masa de doua luni. La ora actuala, datoria Oltchim catre AVAS si Electrica este de 1,8 miliarde lei .
Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, in sedinta de guvern, ca 'doua mari companii din doua zone geografice total diferite' sunt interesate de privatizarea Oltchim si l-a atentionat pe ministrul Economiei ca raspunde 'cu capul si viata' de succesul acestei privatizari.