x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şefa Autorităţii Electorale Permanente, audiată la Parchet. Şeful INS, audiat şi el

Şefa Autorităţii Electorale Permanente, audiată la Parchet. Şeful INS, audiat şi el

07 Aug 2012   •   13:51
Şefa Autorităţii Electorale Permanente, audiată la Parchet. Şeful INS, audiat şi el

UPDATE: Seful INS, Vergil Voineagu, audiat la Parchetul instantei supreme

Seful Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a venit, marti, la Parchetul instantei supreme, pentru a fi audiat in calitate de martor in cazul sefului Directiei Evidenta Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Voineagu a declarat, la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, ca a venit in calitate de presedinte al INS, precizand ca insa ca nu stie calitatea pe care ar putea sa o aiba in dosar. Intrebat ce a comunicat INS Curtii Constitutionale, Vergil Voineagu a raspuns ca a transmis ce exista deja in comunicatul de presa.

-------------------------------------------------------

Sefa Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru s-a prezentat marti la Parchetul instantei supreme, pentru a fi audiata in calitate de martor in cazul chestorului Constantin Manoloiu, seful Directiei Evidenta Persoanelor din cadrul MAI .

Ana Maria Patru a transmis in 2 august o adresa catre Curtea Constitutionala - la solicitarea acestei institutii - in care preciza ca AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012.

Potrivit adresei, AEP arata ca a facut in 2011 un control la 1.241 de primarii descoperind astfel ca 33.308 persoane decedate nu fusesera radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind in comune, respectiv 22.698.

In 2011, AEP a realizat controale la 1.241 primarii (din totalul de 3.187), din care: 40 de primarii municipale, 79 de primarii orasenesti, 6 primarii de sector din municipiul Bucuresti si 1116 primarii comunale, unde s-au constatat mai multe deficiente cu privire la listele electorale.

Listele electorale permanente nu erau pastrate corespunzator in 72 de comune si un oras, iar in 264 de cazuri nu erau actualizate (241 de comune, 15 orase si 8 municipii) si 2.201 de persoane care isi pierdusera drepturile electorale prin hotarari judecatoresti nu fusesera radiate.

In ceea ce priveste cele 33.308 de persoane decedate care figurau inca pe liste, 7.754 erau din municipii, 2.856 din orase si 22.698 din comune.

Doua persoane care renuntasera la cetatenie se regaseau inca pe listele electorale. O persoana care si-a schimbat domiciliul nu a fost adaugata in listele electorale permanente la noul domiciliu.

In 649 de cazuri actualizarea listelor electorale permanente nu au fost comunicata catre Judecatorii, deficiente ce apar in special la nivelul comunelor. in anul 2011 s-au gasit, ca urmare a controalelor desfasurate de AEP, tabele cu actualizarea listelor electorale permanente necomunicate catre judecatorii la 624 de comune, 8 de municipii si 17 orase.

In 159 de situatii nu existau persoane desemnate sa opereze in listele electorale permanente, iar in 42 de cazuri persoane neautorizate au operat in listele electorale permanente.

Toate aceste informatii sunt cuprinse in raspunsul transmis la cererea Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor cu drept de vot.

Totodata, AEP a recunoscut o serie de deficiente si a recomandat unificarea legislatiei electorale si realizarea Registrului electoral.

Ana Maria Patru va explica procurorilor atributiile pe care le are institutia sa, avand in vedere ca Ministerul Administratiei si Internelor sustinea ca AEP ar trebui sa lamureasca cifra alegatorilor.

×