Cutremurele puternice inregistrate in cealalta parte a Globului nu influenteaza in mod direct ceea ce se intampla in Romania, in zona Vrancei, a declarat, astazi, presedintele Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP), Mircea Radulian.
"Cutremurele puternice inregistrate in cealalta parte a globului, in zona Indoneziei, nu anunta nimic special pentru zona Vrancei. Vrancea isi vede in continuare de treaba ei, iar zona de acolo nu are o legatura directa cu ceea ce se intampla la noi sau in alte zone de pe glob. In zona respectiva sistemul este puternic perturbat pentru ca in general in zona Indoneziei este tot timpul o activitate intensa. Vor mai avea loc replici, chiar si in zonele invecinate, in zona Filipinelor sau in Japonia pentru ca a fost o eliberare masiva de energie care a produs puternica o modificare in zona respectiva", a explicat Mircea Radulian, potrivit Agerpres.
Radulian a precizat ca in momentul de fata in zona Vrancei este o activitate mai redusa decat in mod normal, dar care nu este neobisnuita pentru aceasta zona seismica.
"Incepand cu luna februarie, in zona Vrancei au fost destul de putine cutremure si ca numar si ca magnitudine. Este o activitate chiar mai redusa decat o stim noi, dar nu inseamna ca este anormala. In ultimii doi ani, in Vrancea, nu au fost cutremure mai mari de 3,5 grade pe scara Richter, care sunt de o magnitudine mica si nu sunt simtite. E posibil si normal sa apara cutremure de 4 sau 4 grade si ceva. Noi cunoastem evolutia in Vrancea si stim ca s-ar putea in perioada urmatoare sa apara cutremure de 4 grade, dar ele sunt intr-o activitate seismica normala. Daca o activitate redusa ar continua pe o perioada prea mare de timp, atunci s-ar pune un semn de intrebare pentru ca ar fi neobisnuit. Acum nu este cazul", a subliniat Mircea Radulian.
Potrivit sefului INFP, in luna februarie, in zona Vrancei s-au inregistrat numai opt cutremure, in conditiile in care lunar apar in jur de 15-20 de cutremure, in martie insa numarul acestora fiind aproape de media lunara.
"Activitatea seismica in Vrancea, in luna februarie, a fost de numai opt cutremure, din care cel mai mare de 3,2 grade pe scara Richter, desi de regula se inregistreaza 15-20 de cutremure pe luna in aceasta zona. In martie au fost 14 cutremure, cel mai mare de 3,4 grade pe scara Richter, dar toate au fost mici si ca magnitudine si ca numar. Practic, in martie activitatea s-a apropiat de normal, iar in aprilie este posibil sa ne apropiem de ceea ce stim si noi, ca medie lunara, nu neaparat acelasi numar, mai ales ca pana acum sase cutremure", a subliniat Mircea Radulian.
In opinia acestuia, Vrancea este o zona unde activitatea seismica genereaza cutremure cu foarte mare regularitate fata de alte zone seismice de pe glob.
"Aici aproape permanent sunt cutremure, nu exista luna sa nu ai cutremure, fata de alte zone de pe glob unde pe o perioada de timp pot lipsi in totalitate sau sunt foarte putine. Vrancea este o zona seismica cu o activitate destul de constanta. Daca ar aparea o anomalie puternica si ar continua pe o perioada mai mare de 3-4 luni ai putea sa zici ca se va intampla ceva acolo", a mai spus presedintele INFP.
Mircea Radulian a adaugat ca nici in Campia Romana nu au mai fost inregistrate cutremure deoarece in general in toate zonele seismice ale tarii activitatea seismica a fost redusa in aceasta perioada, comparativ cu luna ianuarie, cand s-a inregistrat o activitate intensa pe tot teritoriul Romaniei.