x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful ISU Cluj: Dacă se ştia exact locul accidentului aviatic, ajungeam la răniţi în trei ore

Şeful ISU Cluj: Dacă se ştia exact locul accidentului aviatic, ajungeam la răniţi în trei ore

29 Ian 2014   •   15:19
Şeful ISU Cluj: Dacă se ştia exact locul accidentului aviatic, ajungeam la răniţi în trei ore

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Dorin Ungur, susţine că dacă echipele de intervenţie ale instituţiei ar fi ştiut exact locul accidentului aviatic din Apuseni ar fi ajuns la răniţi în trei ore, considerând că un interval de şase ore "nu este un timp foarte mare, dar nici scurt", informează mediafax.ro.

"De când s-a primit apelul la 112 până am ajuns sus la limita cu judeţul Alba am făcut aproape o oră şi jumătate. Dacă scădem drumul, scădem căutarea, şase ore nu este un timp foarte mare, dar nici un timp scurt. Dacă se ştia exact (locul accidentului aviatic – n.r.), noi ajungeam, ca să îi şi putem lua pe răniţi, undeva la trei ore. Fiindcă tot trebuia să mergem pe jos, să îi transportăm, nu puteam ajunge mai repede. Dacă nu era ceaţă, elicopterul care s-a ridicat i-ar fi găsit, ar fi dat alarma. Era mai repede. Noi i-am căutat. Locul real nu l-am ştiut ", a spus Ungur.

Acesta a adăugat că a primit din dispeceratul ISU Cluj coordonate ale locului accidentului din partea Romatsa, care au fost transmise şi echipajelor aflate în traseu.

"Primele coordonate erau undeva foarte departe, în zona Poiana Horea. Le-am primit după 20-30 de minute de la producerea accidentului. Au început să plece echipaje în jurul orei 16.20, după ce am primit apelul la 112 la 16.16”, a spus şeful ISU Cluj.

Întrebat dacă instituţia pe care o conduce a fost "veriga slabă” în cadrul acţiunilor de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic, Dorin Ungur a răspuns negativ.

"Nu, consider că au fost nişte greşeli din cauza unor informări nu tocmai exacte. Noi nu am fost o verigă slabă, pentru că informaţia despre avion eu am primit-o înainte de ora 16.16, pe la 16.10, şi am luat măsurile necesare. Am trimis la faţa locului echipaje de salvare în primul rând, echipaje SMURD fiindcă important era să pe putem acorda asistenţă medicală prespitalicească până la sosire. Nu ne-am pus niciun moment problema că va fi o greutate în a găsi epava avionului”, a spus Ungur.

Acesta a recunoscut faptul că fără localnicii din Apuseni echipele de intervenţie nu ar fi putut ajunge la locul accidentului.

"Fără oamenii din zonă ar fi fost imposibil să ajungem, ei ne-au călăuzit. Trebuie să recunoaştem, oamenii au ajuns primii", a declarat şeful ISU Cluj.

Întrebat, în continuare, dacă s-au respectat procedurile în caz de accident aviatic, Ungur a spus că, din punctul de vedere al ISU Cluj, "da".

"Noi am întocmit un raport din care reiese că au fost şi anumite sincope, care sunt recunoscute, printre care faptul că a fost un loc incert, Cluj sau Alba, şi poate ar fi trebuit să se meargă cu mai multe forţe de căutare. Avem nevoie de maşini speciale pentru munte, maşini grele, scurte, să ne ducă şi vara şi pe ploaie”, a conchis Dorin Ungur.

×