x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sirenele vor suna în România! Astăzi are loc un exercițiu de alarmare publică în toate județele

Sirenele vor suna în România! Astăzi are loc un exercițiu de alarmare publică în toate județele

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2024   •   08:30
Sirenele vor suna în România! Astăzi are loc un exercițiu de alarmare publică în toate județele

IGSU anunță că miercuri un exercițiu de alarmare publică. Astfel, la ora 10.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate din nou în toate județele țării.

„Mâine, 28 februarie a.c, de Ziua Protecției Civile se desfășoară un exercițiu de alarmare publică din seria Miercurea sirenelor, conform unui anunț recent al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Astfel, miercuri, la ora 10.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate din nou în toate județele țării. În aceste condiții, cetățenii ar trebui să știe, pentru orice eventualitate, ce înseamnă alertele și unde ar trebui să se adăpostească în caz de pericol iminent”, conform unui comunicat de presă.

În toate județele țării se vor desfășura miercuri exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, potrivit unui comunicat de presă al IGSU.

„Astfel, în intervalul orar 10:00 - 11:00, se vor testa și verifica din nou echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, adică vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Primul astfel de exercițiu a avut loc în august 2017. Deși există posibilitatea de a se crea un disconfort în spațiul public prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare, dorim să aducem la cunoștința cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. În acest sens, vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor”, se precizează în comunicat.

Tipurile de alarme folosite de autorități în situațiile ce pun în pericol siguranța cetățenilor sunt reglementate, în momentul de față, prin Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 1.259/2006. Este vorba despre alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană și încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Alarma aeriană este compusă din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

Alarma la dezastre, aceasta este compusă din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele. Practic, acesta este semnalul ce va fi auzit de cetățeni în cadrul exercițiului național de săptămâna aceasta.

Prealarma aeriană este compusă din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de șase secunde între ele.

Încetarea alarmei este compusă dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute. Dacă este vorba de sirene cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de un minut.

„În orice situație de pericol, cetățenii se pot adăposti în mai multe categorii de clădiri. În acest sens, Hotărârea Guvernului nr. 862/2016 stabilește la ce construcții este obligatorie existența adăposturilor de protecție civilă. Printre altele, cetățenii se pot adăposti în subsolurile sediilor autorităților și instituțiilor publice locale, clădirilor de comerț, clădirilor de birouri, clădirilor de învățământ sau clădirilor pentru îngrijirea sănătății. Totodată, adăposturi de protecție civilă mai pot fi găsite în subsolurile clădirilor culturale, clădirilor hoteliere, clădirilor de locuit sau în stațiile de metrou”, se menționează în finalul comunicatului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alarme sirene dezastru