Conform unui raport de control intocmit recent de ANAF, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a efectuat cheltuieli nelegale de 24,5 milioane de lei din, atentie, 25 de milioane de lei. Totul in decursul anului 2009. Banii s-au dus pe actiunile sportive, culturale si sociale, iar firmele care au beneficiat de acestia sunt cele ale sindicatelor conduse de Marin Condescu.
Anul trecut, deputatul independent, Dan Ilie Morega, a facut o interpelare in Parlamentul Romaniei, solicitand Ministerului de Finante sa verifice cum s-au facut cheltuielile la cele trei entitati din Gorj, Complexul Energetic Turceni, Rovinari si SNLO. In perioada 2007-2009, Morega s-a aflat in consiile de administratie ale acestor entitati si avea cunostinta despre anumite cheltuieli nejustificate.
Inspectorii lui Sorin Blejnar au descoperit la Turceni si Rovinari ceea ce mai gasisera cu ceva timp in urma cand, Blejnar din proprie initiativa a dispus controlul. Adica, diminuarea profitului cu cateva milioane de lei si cheltuieli nejustificate, sumele fiind importante de aproximativ 9 milioane de lei. Noutatea controlului facut acum o reprezinta situatia financiara de la SNLO, atunci unitatea nefiind controlata de Blejnar.
245 de miliarde chletuite ilegal
Conform raspunsului Ministerului Finantelor, inspectorii ANAF au descoperit ca SNLO si-a majorat cheltuielile cu peste 25 de milioane de lei, din care peste 24,5 milioane reprezinta cheltuieli nelegale facute in 2009 cu actiuni sociale, culturale si sportive, cheltuielile nelegale cu reclama, protocolul si publicitatea, in acelasi an, fiind de 170.000 de lei. In perioada 2007 - 2009, SNLO a achitat "necuvenit' suma de 219.000 de lei pentru servicii de curatenie si supraveghere a cladirilor, peste 100.000 de lei fiind platiti tot "necuvenit', in aceeasi perioada, pentru servicii de cazare, formare si pregatire profesionala. ANAF a constatat si "diminuarea rezultatelor financiare cu suma de aproximativ 25.186.000 lei prin efectuarea de cheltuieli in afara prevederilor legale'.
Ministerul Finantelor mai precizeaza ca pentru perioada 2007-2009 a fost confirmata "incheierea unor contracte de prestari servicii (hoteliere, bilete de odihna si tratament, cazare, masa si logistica) cu societati constituite de sindicate, fara respectarea prevederilor legale la SNLO Targu Jiu, Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Rovinari'. De asemenea, ANAF a constat si "incredintarea directa de contracte de bunuri si servicii' de catre cele trei unitati din minerit si energie.
Sesizare catre DNA
De precizat ca toate aceste sume s-au dus la firmele infiintate de liderul de sindicat al USMO, Marin Condescu. Constatarea ca din 25 de milioane de lei, 24,5 milioane de lei (adica 98%) sunt efectuate nelegal este insa cea mai spectaculoasa. Pentru o perioada de un an, o companie a statului a folosit legal doar 5 miliarde de lei vechi din cele 250 de miliarde de lei vechi chletuite.
"Datorita multitudinii si gravitatii abaterilor constatate si faptului ca acestea pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, in conditiile prevazute de legea penala, ANAF a inaintat cele trei acte de control la Directia Nationala Anticoruptie, in vederea continuarii cercetarilor', se arata in raspunsul Ministerului Finantelor la interpelarea facuta de Morega.