x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Solutie - Painea stantata, spaima evazionistilor

Solutie - Painea stantata, spaima evazionistilor

de Florina Zainescu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Solutie - Painea stantata, spaima evazionistilor

Evaziunea fiscala anuala in industria de morarit si panificatie depaseste 5.000 de miliarde de lei vechi. Pentru a scoate la lumina piata neagra si a asigura siguranta alimentelor, Agricultura pregateste un act normativ prin care sa-i stranga cu usa pe evazionisti. Din 1 ianuarie 2006 va fi obligatorie licentierea spatiilor de depozitare a graului, morile vor trebui dotate cu contoare pentru a se sti exact cantitatile de grau procesate, iar painea va fi "personalizata".

PAZEA! "Pe ambalaj, eticheta sau direct pe paine se va trece un indicativ al producatorului care va figura in baza de date a directiilor agricole judetene si la Protectia Consumatorului. Astfel, daca cineva reclama defecte ale painii, sa se poata identifica si controla producatorul", a explicat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. El recunoaste ca aceste insemne se pot falsifica, dar atrage atentia ca cei ce vor fi prinsi facand asta vor intra direct la puscarie. Popescu a mai precizat ca la ora actuala sunt 1.500-2.000 de producatori care lucreaza la negru, lucru aratat si de statistici, conform carora consumul fiscalizat de paine a scazut de la 100 de kilograme/an/cap de locuitor in 1997 la 23 de kg/an/cap de locuitor in 2004. In mod real, consumul de paine anual pe cap de locuitor este de 170 de kilograme. "40% evaziune inseamna ca 40% din brutarii vor disparea", a precizat si Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

×
Subiecte în articol: observator