x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj CCSB: Corupţia şi Băsescu, principalele cauze ale neadmiterii României în Schengen

Sondaj CCSB: Corupţia şi Băsescu, principalele cauze ale neadmiterii României în Schengen

20 Ian 2011   •   22:14

Un sondaj de opinie realizat de CCSB şi Centru Centrul de Cercetare în Comunicare din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative arată că cea mai mare parte a românilor este neînrezătoare în admiterea României în spaţiul Schengen în martie principalele cauze ale eşecului acestui proces fiind corupţia şi Traian Băsescu.

Sondajul CCSB a raportat următoarele rezultate:
● 53% dintre români apreciază că România nu va fi acceptată în spaţiul Schengen în martie 2011, în timp ce 40% consideră că va fi acceptată (restul nu se pronunţă).

● 80% dintre români consideră că vina pentru eventuala neacceptare în spaţiul Schengen aparţine mai degrabă României, în timp ce doar 14% consideră că vina aparţine mai degrabă Uniunii Europene (restul nu se pronunţă).

● Cu toate acestea, 60% dintre români cred că România merită să intre în spaţiul Schengen, faţă de 35% care consideră că nu merită (restul nu se pronunţă).

● 42% dintre români apreciază că o eventuală neacceptare a României în spaţiul Schengen ar fi o decizie dreaptă, în timp ce 44% apreciază o astfel de decizie ca fiind nedreaptă.

● În ceea ce priveşte cele mai importante cauze pentru care România s-ar putea să nu fie primită în spaţiul Schengen, românii cred că acestea sunt, în ordine: corupţia –42%, situaţia politică din România – 12%, situaţia rromilor – 11% şi problemele din justiţie – 10% (celelalte variante de răspuns au obţinut scoruri sub 10%).

● Într-o ierarhie a responsabilităţii pentru eventuala neintrare a României în spaţiul Schengen, românii plasează pe primele 3 locuri Preşedintele – 27%, clasa politică în ansamblu – 16% şi guvernul – 12%.

● 78% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, faţă de numai 15% care consideră că direcţia este bună (restul nu se pronunţă); la aceeaşi întrebare referitoare la direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană, 58% cred că direcţia este bună, faţă de 24% care cred că direcţia este greşită (restul nu se pronunţă).

Studiul a fost realizat în perioada 14 – 19 ianuarie a.c. Chestionarul a fost aplicat pe un eşantion naţional de 1.168 de persoane, marja de eroare fiind de +/ - 2,9%.

×