x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spot publicitar, motiv de proces

Spot publicitar, motiv de proces

de Magda Colgiu    |    16 Sep 2005   •   00:00
Spot publicitar, motiv de proces

Fundatia "Copii sanatosi", care apartine Ioanei Tariceanu, sotia premierului, baga zazanie intre doua institutii ale statului.

Motivul disputei dintre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), prezidat de Ferenc Asztalos, si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) il constituie spotul social "Controleaza-te regulat in timpul sarcinii". CNA va intenta astfel un proces Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, cele doua institutii disputandu-si dreptul de a anula aparitia pe posturile tv a unui spot din campania sociala initiata de o fundatie prezidata de Ioana Tariceanu. Ideea procesului i-a venit presedintelui CNA, Ralu Filip, care a spus ca motivul pentru care "s-ar judeca" ar fi acela de a se vedea clar care din cele doua institutii este competenta in problema continutului spotului incriminat de CNCD. Fiecare dintre cele doua institutii are, aparent, dreptate. CNA nu neaga ca spotul "Controleaza-te regulat in timpul sarcinii" incalca anumite prevederi din legislatia cu privire la discriminare, dar precizeaza ca CNCD nu ar avea "competenta legala de a evalua si decide asupra continutului unei campanii sociale difuzate exclusiv in domeniul audiovizual". Deci, motiv de proces. La randul sau, CNCD recunoaste ca se poate pronunta "doar asupra spotului publicitar, si nu asupra difuzarii acestui spot pe posturile de televiziune", dar insista asupra anularii spotului de la tv.

MARUL DISCORDIEI. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat la data de 30 august, cu avertisment, Fundatia "Copii Sanatosi", al carei presedinte este sotia premierului, Ioana Tariceanu. Dosarul la CNCD a fost constituit in urma unei sesizari a organizatiei "Trebuie!" pentru copii si adulti cu nevoi speciale.

Potrivit sesizarii, spotul video cu pricina nu respecta cateva dintre aspectele referitoare la discriminare, lucru ce a starnit disputa dintre cele doua institutii, CNA si CNCD.

×
Subiecte în articol: observator