x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sprijin sporit pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din țările UE

Sprijin sporit pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din țările UE

23 Mai 2022   •   17:30
Sprijin sporit pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din țările UE

Comisia Europeană a propus o măsură excepțională finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), prin care statele membre să plătească o sumă forfetară unică fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșteri semnificative ale costurilor de producție.

Potrivit unui comunicat al CE, astfel de creșteri ale prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, generând probleme de lichiditate și de flux de lichidități pentru fermierii și micile întreprinderi rurale care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole.

CE susține că sprijinul va atenua perturbările pieței și va contribui astfel la securitatea alimentară mondială.

Măsura va permite statelor membre să decidă să utilizeze fonduri de până la 5 % din bugetul lor din cadrul FEADR pentru perioada 2021 – 2022 pentru a sprijini în mod direct veniturile fermierilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole.

Măsura reprezintă un buget potențial de 1,4 miliarde de euro pentru întreaga UE.

Fermierii și IMM-urile selectate ar putea primi până la 15 000 de euro și, respectiv, 100 000 de euro. Plățile trebuie efectuate până la 15 octombrie 2023.

„Fermierii, sprijiniți în cadrul politicii agricole comune, continuă să își demonstreze în mod susținut valoarea producând alimente în condiții dificile. După pandemia de COVID-19, ei sunt în prezent puternic afectați de consecințele invadării Ucrainei de către Rusia. Pentru unii, problema majoră este supraviețuirea lor economică. Prin această măsură, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri aplicate în cadrul PAC, le acordăm sprijinul de care au nevoie astfel încât să poată continua să producă alimentele de care are nevoie lumea, să își îngrijească terenurile și familiile”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea CE urmează pachetului de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru fermieri, adoptat la 23 martie în cadrul Comunicării privind „Garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana