x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stănculescu, despre cazul Trosca: „Militaru i-a plătit poliţa”

Stănculescu, despre cazul Trosca: „Militaru i-a plătit poliţa”

15 Mar 2011   •   20:18

Într-un interviu acordat în exclusivi­ta­te revistei Q Magazine (www.qma­ga­zine.ro), generalul Victor Stăn­cu­lescu afirmă că există vinovaţi pentru morţii de la Revoluţie în toate do­me­niile, dar că nu s-a finalizat găsirea lor. „Doar în cazul meu s-a finalizat, deşi nu sunt vinovat, căci eu nu am dat nici un ordin”, spune Stănculescu, aflat în închisoarea de la Jilava, unde jandarmii se ridică când trece şi îl salută.

„Nici măcar nu trebuie să fii militar de carieră, trebuie doar să fi făcut serviciul militar, ca să îţi dai seama că există o neconcordanţă: eu am ajuns la 16:30 în Aeroportul Timişoara şi deja se raporta către ge­neralul Guşă că se trăgea şi că se duc lupte, iar apoi, după abia două ore, am ajuns în oraş, la Divizie, adică la 18:30, conform Jurnalului de Luptă al Diviziei. Păi, atunci cum poţi să-mi spui mie că eu le-am dat arme şi că eu i-am înarmat? Eu, care aveam alte sarcini în Armata Română?”, a spus Stănculescu, adăugând că a început să obosească căutându-i pe cei care au împărţit armele. Generalul Stănculescu a fost întrebat printre altele şi despre cazul colonelului Trosca, ofiţer USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) ucis în faţa Mi­nisterului Apărării, în decembrie 1989, căruia preşedintele Traian Băsescu i-a anulat, prin decret prezidenţial, titlul de „Erou al Re­voluţiei” pentru că CNSAS a decis că acesta a făcut poliţiei politică. Pentru că despre moartea lui Trosca s-a spus că a fost o răzbunare a gene­ralului Militaru, generalul Stănculescu a fost întrebat şi despre asta. „Este o mare neînţelegere a istoriei (decretul preşedintelui Băsescu – n.r.), a mo­mentului, dar şi a omului. Trebuie să se deosebească limpede munca de informaţii militare şi activitatea de poliţie politică. Colonelul Trosca a fost unul dintre cei care au cercetat, documentat şi descoperit faptul că Militaru a avut legături cu KGB-ul. Iar Militaru i-a plătit poliţa. Ca drept dovadă, imediat după ce a fost instalat ministru, Militaru a ordonat Arhivelor Militare să găsească do­sarele («Corbu 1», «Corbu 2») şi să le distrugă”, a susţinut Stănculescu.

El a povestit cum în seara de 22 decembrie 1989, în Drumul Taberei, la se­diul Ministerului Apărării, se aflau în biroul ministrului Iliescu Militaru şi Stănculescu, iar Militaru insista la generalul Ardeleanu să vină cei de la USLA, ca să arate că „sunt fideli Re­vo­luţiei”. „În momentul în care USLA a fost atacată, i-am spus lui Mi­litaru: «V-am spus că se va întâmpla o ne­norocire?», iar martor este preşedintele Iliescu. Şi atunci, cinic, Militaru mi-a declarat: «La război, ca la război. Ce, nu li s-a întâmplat şi americanilor să-şi bombardeze propriile trupe, la debarcarea din Normandia?»„, a mai dezvăluit Stăn­culescu.

×
Subiecte în articol: observator