Polițiștii au început protestele, pentru a cere eliminarea discriminărilor salariale din sistemul bugetar, care-i afectează. Unul dintre sindicate a organizat ieri un miting în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Afacerilor Interne. Toate sindicatele au anunțat că acțiunile vor continua, până la eliminarea discriminărilor. Mai mult, polițiștii propun chiar un troc statului, pentru a recupera măcar o parte din suma pe care o consideră furată.
Peste 1.200 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, membri ai Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol, dar și ai altor organizații, au protestat ieri, pentru a cere guvernului să actualizeze baza de calcul a sporurilor la valoarea din 2017 a salariului minim pe economie, de 1.450 de lei brut. Aceste sporuri sunt calculate acum la valoarea din 2009, de 600 de lei, adică mai puțin de jumătate din suma de astăzi. Polițiștii au și calculat prejudiciul pe care îl aduce statul angajaților din MAI și personalului contractual și au ajuns la o sumă fabuloasă, de 75 de milioane de lei pe lună, din care circa 25 de milioane ar reprezenta diferența de la sporuri, pentru 130.000 de salarii aflate în plată în acest moment, iar restul ar fi diferența de bani pe care statul ar trebui să o plătească pentru deficitul de 25.000 de posturi rămase neocupate în sistem, pe care trebuie să le acopere polițiștii, fără a fi recompensați corespunzător. “Suma este considerabilă, pentru că vorbim despre 130.000 de salarii în plată, diferențele reprezentând peste 24 milioane de lei pe lună. Pentru munca suplimentară, statul mai câștigă diferența pentru 25.000 de funcții libere, care înseamnă circa 50 de milioane de lei lunar, calculând la o valoare medie a salariului de 2.000 de lei pentru fiecare post. Din această sumă de 75 de milioane de lei pe care statul îi obține în fiecare lună, prin diminuarea veniturilor polițiștilor și personalului contractual, noi am cerut să ni se dea măcar o treime, adică cele 25 de milioane, reprezentând diferența pentru sporuri, dar nici așa nu vor”, explică Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Nu înțeleg nici de ce în alte sectoare de activitate, precum în Sănătate, se plătește integral munca suplimentară, iar la MAI este doar 75%, pentru munca în weekend și sărbătorile legale. Înțelegem din această decizie că sâmbetele și duminicile sunt mai lungi la Ministerul Sănătății decât la Ministerul de Interne. Dumitru Coarnă, președinte SNPPC
Protestele polițiștilor vor continua pe 23, 24 și 25 martie. Vor participa membri ai sindicatelor SNPPC, Pro Lex, Sed Lex și Europol. Guvernul a explicat calculul sporurilor diminuate, pe baza unei decizii mai vechi, favorabile statului și în detrimentul polițiștilor.