x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu – Primarul ideal: Lider al comunităţii, bun gospodar şi persoană empatică

Studiu – Primarul ideal: Lider al comunităţii, bun gospodar şi persoană empatică

11 Iun 2008   •   00:00

14:56Primarul ideal al trebui să fie lider al comunităţii locale, un bun gospodar, o persoană empatică şi licenţiat în Administraţie Publică, potrivit unui studiu eJobs realizată online în perioada 28 mai-8 iunie.



Primarul ideal al trebui să fie lider al comunităţii locale, un bun gospodar, o persoană empatică şi licenţiat în Administraţie Publică, potrivit unui studiu eJobs realizată online în perioada 28 mai-8 iunie.

Peste jumătate dintre români (58,6%) s-au gîndit cel puţin o dată că ar fi buni să ocupe fotoliul de primar, menţionează studiul eJobs, care analizează periodic opiniile şi percepţiile utilizatorilor săi cu privire la anumite joburi.

Românii au mai spus şi că ar vrea ca primarii lor să fie mai "prezenţi", peste 36% considerînd că "boala" profesională cea mai întîlnită la un primar este "chiulangita cronică", majoritatea exprimîndu-şi dorinţa ca edilul comunităţii locale să acţioneze mai mult în beneficiul oraşului şi al oamenilor şi mai puţin în interes propriu.

Peste două treimi dintre respondenţi (68,57%) consideră că principalul avantaj care vine odată cu obţinerea fotoliului de primar este "satisfacţia că poate face ceva pentru comunitate", numai 14% declarînd că avantajul l-ar putea constitui banii, relaţiile sau notorietatea.

Percepţia românilor asupra funcţiei de primar, în general, nu este una negativă, 48,46% dintre participanţii la studiu considerînd primarul drept lider al comunităţii locale, în timp ce numai 9,18% îl suspectează că ar fi "coordonatorul" speculanţilor din comunitatea pe care o conduce.

Pe de altă parte, cei care au luat parte la studiu au spus că îşi doresc să aibă un primar "uman", 27% considerînd că acesta trebuie să manifeste empatie faţă de concetăţenii săi, în timp 20,23% cred că edilul nu trebuie să aibă neapărat studii, ci mai degrabă să fie "om de bună credinţă, de bun simţ".

Totodată, potrivit studiului, românii nu desconsideră abilităţile profesionale ale primarului, circa 60% dintre respondenţi apreciind că ocupantul fotoliului de primar trebuie să fi absolvit studii de administraţie publică, în timp ce 40% spun că una dintre calităţile importante ale unui primar este aceea de bun gospodar şi de administrator al bugetului local.

Rezultatele studiului arată că primarul ideal este, în viziunea românilor, licenţiat în Administraţie Publică, lider al comunităţii locale, un bun gospodar şi o persoană empatică.

Ancheta a fost realizată pe site-ul eJobs.ro, pe un eşantion de aproximativ 800 de persoane cu vîrste cuprinse între 17 şi 56 de ani. Din cei 800 de respondenţi, 56,8% sunt femei şi 43,2% bărbaţi.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: observator primar