x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STUDIU WWF - Politici "verzi" mai rapide = europeni mai sănătoşi

STUDIU WWF - Politici "verzi" mai rapide = europeni mai sănătoşi

08 Oct 2008   •   00:00

Economii ale costurilor de sănătate de până la 25 miliarde de euro s-ar putea realiza în fiecare an în Europa dacă Uniunea Europeană ar opta imediat pentru politici de mediu mai puternice, arată un nou studiu publicat de ONG-urile de mediu şi de sănătate.



Economii ale costurilor de sănătate de până la 25 miliarde de euro s-ar putea realiza în fiecare an în Europa dacă Uniunea Europeană ar opta imediat pentru politici de mediu mai puternice, arată un nou studiu publicat de ONG-urile de mediu şi de sănătate.


Raportul, comisionat de Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network Europe (CAN-E) şi WWF, analizează beneficiile pentru sănătate pe care le-ar aduce reducerea poluării atmosferice, dacă Uniunea Europeană nu ar întârzia să crească obiectivul de reducere a emisiilor domestice de gaze cu efect de seră de la 20% la 30% până în 2020.


Cercetările arată că o creştere a obiectivului de la 20% la 30% reducere, care este în concordanţă cu recomandările Grupului Interguvernamental de Experţi în Schimbări Climatice (IPCC), ar determina economii estimate la 6,5-25 miliarde de euro pe an, rezultate dintr-o mai bună sănătate a cetăţenilor.


Estimările se bazează pe evaluările economice legate de pierderea sănătăţii şi a vieţii, de zilele de lucru pierdute şi de costurile de spitalizare. Cercetările arată, de asemenea, că trecerea la un obiectiv de 30% va aduce reduceri ale numărului de internări de 8.000 pe an, iar cele ale zilelor de lucru pierdute de 2 milioane pe an.


Aceste economii de sănătate sunt un plus în raport cu beneficiile scenariului existent al Uniunii Europene de 20% reducere. Raportul arată că ridicarea obiectivului la 30% reducere ar determina o creştere a economiilor cu până la 25 miliarde de euro, iar 48% reducere ar însemna o creştere de la 51 la 76 miliarde de euro.


Génon Jensen, director executiv al Health and Environment Alliance, spune: "Datele arată în mod concret că acţiunea de control al încălzirii climatice prin reducerea emisiilor de CO2 şi a altor gaze cu efect de seră aduce mari beneficii sănătăţii. Chiar şi numai acest potenţial constituie o cauză în sine pentru o trecere imediată la un obiectiv de reducere de 30% a emisiilor domestice de gaze cu efect de seră în cadrul Europei până în anul 2020".

Raportul Comisiei Europene de evaluare a impactului estimează că la ora actuală 369.000 de oameni decedează prematur din cauza poluării aerului, iar aceste decese premature împreună cu medicaţia şi îngrijirile medicale se ridică la 3%-9% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene.


"Până acum discuţiile cu privire la schimbarea climatică au fost în jurul costurilor pentru industrie şi economie, în timp ce costurile pe care societatea le suportă ca urmare a poluării atmosferice au fost mult neglijate", adaugă Delia Villagrasa, Senior advisor al WWF. " Este esenţial să ne dăm seama că măsurile de promovare a surselor de energie ecologice şi reducerea consumului de combustibili fosili nu vor contribui numai la combaterea schimbării climatice, dar mai ales vor reduce poluarea aerului şi vor îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor europeni."


Actuala dezbatere referitoare la pachetul Climă şi Energie al UE, care reprezintă un set de măsuri menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în Europa, îi dă Uniunii Europene posibilitatea de a arăta calea de urmat pentru a menţine încălzirea globală sub pragul critic de 2°C, comparativ cu nivelurile preindustriale. ONG-urile solicită Uniunii Europene să fie ambiţioasă şi să ridice nivelul de reducere a gazelor cu efect de seră la 30% până în anul 2020.


"Raportul demonstrează în mod concret ceea ce oamenii de ştiinţă, economiştii, oamenii din mediul academic au spus deja: acţiunea de combatere a schimbărilor climatice aduce numai scenarii de câştig. Obiective mai severe înseamnă de fapt un câştig pentru planetă, pentru sănătatea cetăţenilor europeni şi pentru industrie prin reducerea costurilor de control al poluării aerului", a declarat Tomas Wyns,  ETS Policy Officer, Climate Action Network Europe.

×
Subiecte în articol: verde! reducere