x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de mineri protestează în curtea sediului CNH din Petroşani

Sute de mineri protestează în curtea sediului CNH din Petroşani

05 Mar 2012   •   05:36
Sute de mineri protestează în curtea sediului CNH din Petroşani

UPDATE 14:09 - Peste 400 de mineri de la exploatarile Lonea, Lupeni, Vulcani si Paroseni au ajuns in curtea sediului Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani unde protesteaza pentru faptul ca nu au primit sporul de pericol in subteran majorat.

Minerii striga 'Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea!', 'Demisia', 'Unitate!'.

O delegatie formata din lideri ai minerilor de la Exploatarile Lonea si Lupeni, Vulcani si Paroseni a fost primita de directorul CNH Constantin Jujan. Inainte de discutiile cu minerii, acesta a declarat ca decizia privind majorarea sporului de pericol apartine Ministerului Economiei si Ministerului Finantelor, institutii care au fost instiintate de protestele minerilor din Valea Jiului.

UPDATE 11:50 - Aproape trei sute de mineri de la Exploatarea Miniera Lonea au plecat, in jurul orei 11:00, pe jos spre sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani. Minerii fac parte din schimburile unu si doi si vor urma traseul de aproape zece kilometri intre orasele Petrila si Petrosani.

Zeci de mineri de la mina Lonea din Hunedoara refuza sa intre in subteran. Ortacii sunt nemultumiti ca reprezentantii Companiei Huilei nu si-au respectat intelegerile scrise.

Liderul de sindicat de la mina Lonea, Tiberiu Cozma, a afirmat ca un grup de mineri nu a intrat luni, schimbul I in subteran. "Aproximativ 50 dintre cei 300 de mineri care trebuiau sa mearga schimbul I stau in sala de pontaj, nu au intrat in mina pentru ca nu le sunt respectate drepturile", a declarat Tiberiu Cozma, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, oamenii ii asteapta pe cei din schimbul II pentru a-i convinge sa nu intre in mina si sa plece la sediul Companiei sa ceara socoteala sefilor ca inca nu le-au fost respectate drepturile.

Minerii au mai multe revendicari printre care si nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

Memorandumul aprobat de ministrul Ariton nu a fost respectat si in consecinta actul aditional la contractul colectiv de munca semnat de mineri in baza acestui memorandum nu poate fi aplicat.

Minerii de la Lonea au amenintat inca de vineri ca nu vor intra astazi in mina, din cauza ca nu si-au primit sporul de pericol majorat.

Cateva sute de mineri de la EM Lonea, din schimburile I si IV, s-au adunat vineri in sala de apel a exploatarii, in semn de protest fata de faptul ca nu li s-a acordat marirea sporului de pericol, scrie mesagerulhunedorean.ro.

Majorarea este stipulata intr-un document semnat cu ministerul de resort, insa nu a intrat in buzunarele minerilor, desi acest lucru ar fi trebuit sa se intample cu 1 februarie a.c.

"Am semnat contractul, din punctul nostru de vedere am facut totul legal, dar am fost mintiti. Ne-a ajuns si de aici incolo, nu mai dam inapoi. Noi, cei de la EM Lonea, nu mai intram in subteran de luni (astazi – n.n.), pentru ca nu ni se respecta drepturile", a declarat Vasile Paduraru, lider de sector la Mina Lonea.

Minerii au protestat timp de doua ore si apoi au coborat la posturile din subteran, pentru a se asigura productivitatea, in conditiile in care era sfarsit de saptamana iar greva spontana nu le-ar fi rezolvat problema.

×