x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tandarica, maestrul muzicii magice

Tandarica, maestrul muzicii magice

de Miruna Mihalcea    |    16 Aug 2005   •   00:00
Tandarica, maestrul muzicii magice

Ovidiu Lipan Tandarica s-a lansat, anul acesta, cu "Getica", un album de inceput de spiritualitate crestina. Urmeaza, in toamna, albumul "Phoenix", iar pentru 2007 Tandarica pregateste un megaspectacol, "brand Romania".

Ovidiu Lipan Tandarica aduna idei, le-nnoada si le deznoada pana cand tese, vazand cu ochii, povestea de-nceput de lume. Peste toate, din instrumente muzicale manuite grijuliu, revine la viata pofta inimilor de-a se-ntoarce-n timp si de-a vedea cu ochii lor povestea facerii. Pentru ca magia acordurilor lui Ovidiu Lipan sta tocmai in arta de-a starni imaginatia vizuala stimuland auzul.

VODEVIL DE VARA. Maestrul Tandarica canta la "Phoenix", clubul lui de suflet, dar nu face cap de afis la teatrele de vara. Muzica de calitate, crede el, nu se promoveaza racnind in megafoane, cu buzele arse de soare. Calitatea isi spune cuvantul abia atunci cand spectacolul e deschis tuturor si vezi house-eri si dance-eri cu urechile ciulite la un alt fel de show. "Publicul gusta ce i se da, la liber. Iar la noi e ca la vodevile, unde femei cu trei capete si scamatori ieftini atata un public hlizit si fandosit", spune Ovidiu Lipan.

ARTA PESTRITA. Publicul a uitat sa simta muzica. Nu stie s-asculte, poate doar s-auda. Festivalurile organizate la ora actuala, care se vor pretentioase, aduc pe scena o lume pestrita, "chilotari" bucurosi ca au un microfon si doua reflectoare pentru o repriza de scalambaieli cu taxa. "Nu pot concepe sa fac spectacol pentru o adunatura de indivizi cu slipii inca umezi si cu nisip pe picioare", spune Ovidiu Lipan.

PERICOL CRONICIZAT. Perfectionismul e o arta, iar Ovidiu Lipan maestrul ei. Asa ca iata-l criticand spectacolul sustinut la 13 august, la Club Melody din Mamaia. "Sonorizarea, montajul, chiar modul in care s-a cantat au facut ca spectacolul sa nu atinga standardele pe care le-am dorit." Iar marea lui nemultumire pleaca de la faptul ca astfel de finalitati se cronicizeaza in spatiul artistic romanesc: "Daca vrem sa facem ceva pentru arta si cultura noastra, atunci perfectiunea, si numai ea, trebuie sa-si spuna cuvantul".

INTRE GENEZA SI LUMEA NOUA. Noua "tablouri" de pe "Getica", cel mai recent album al lui Ovidiu Lipan, infatiseaza auzului, vazului si imaginatiei forta, Inceputul, Alfa si Omega, radacinile crestinatatii si filozofia adanca a spiritualitatii. L-am rugat pe Ovidiu Lipan sa-mi spuna mai multe despre "Getica": "Prescriptiile acestui medicament de suflet sunt simple: sa nu mananci sau sa bei in timpul auditiei, sa plutesti cu muzica. Nu-ti spun mai mult, ai sa-ntelegi singura". Am aflat deci ca muzicii trebuie sa i te daruiesti, s-o lasi sa se insinueze subtil in simtiri, pentru ca ea singura stie ce corzi ale inconstientului s-atinga.

BRAND ROMANIA
"Getica" e o idee fara timp si spatiu, care traieste singura, prin esenta muzicala a celor noua tablouri, cu radacini in cultura si in spiritualitatea noastra si chiar a Balcanilor", spune Ovidiu Lipan. Acesta e motivul care l-a determinat pe artist sa construiasca, pe baza albumului, un megaspectacol pentru 2007. "Va fi un spectacol gen Vangelis, artist care are un impact extraordinar pe piata mondiala." Un melanj de teatru, orchestra simfonica, balet, actori, proiectie cinematografica, lasere", un spectacol pe care Ovidiu Lipan intentioneaza sa-l prezinte pe scena TNB-ului. Pana atunci, urmeaza lansarea din toamna a albumului "Phoenix", un turneu in tara si unul in America. In paralel, va avea loc promovarea filmului unde Tandarica interpreteaza rolul unui artist care traieste viata intens, pentru ca la sfarsit sa afle ca "totul e, de fapt, nimic".

×
Subiecte în articol: observator ţăndărică ovidiu lipan